Jon Fosse

Også kjent som: Jon Olav Fosse

Jon Olav Fosse (født 29. september 1959 i Haugesund, oppvokst i Strandebarm (Hardanger) er en norsk forfatter, dramatiker og oversetter. Fosse debuterte som forfatter i 1983 med romanen Raudt, svart og som dramatiker med Og aldri skal vi skiljast på Den Nationale Scene i Bergen i 1994.

Fosses tekster er oversatt til over førti språk, og skuespillene hans er blitt spilt over store deler av verden. Etter Ibsen er Fosse Norges mest spilte dramatiker.

Informasjon

(Objekt ID 3170)
Objekttype Person
Også kjent som Jon Olav Fosse
Født 29. sep. 1959
Funksjoner Forfatter, Oversetter, Dramatiker
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann
Medlem av Norske Dramatikeres Forbund (NDF)
Nettsted NORSK BIOGRAFISK LEKSIKON
Les mer

Blant Jon Fosses mest kjente stykker er Namnet, Barnet og Nokon kjem til å komme. Sistnevnte var det første stykket han skrev, men det var det tredje som ble oppført.

Han har også skrevet lyrikk og barnelitteratur. Blant dramatikerne han har oversatt til norsk er Sarah Kane (Psykose 4:48) og Federico García Lorca (Blodbryllup).

Jon Fosse har mottatt en rekke norske og utenlandske priser for sitt forfatterskap, blant annet den norske litteraturprisen Brage-prisen og den østerrikske teaterprisen Nestroy. 

I 2000 vant han Nordisk Dramatikerpris for stykket Ein sommars dag.

I 2003 vant Jon Fosse Heddaprisens ærespris.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"I fjor ble Heddas Ærespris delt ut for aller første gang - til Wenche Foss. Og Heddas Ærespris skal ikke deles ut hvert eneste år. Bare når juryen rett og slett ikke kan la være. Slik var det i fjor. Slik er det i år.

Årets Æresprisvinner er skapende kunstner, han er forfatter, og han har et allsidig forfatterskap bak seg - romaner, noveller, tekster, barnebøker, essays, dikt og skuespilll. Men til stor glede for alle som er glad i teater, er det først og fremst som dramatiker han har skapt seg et navn. Hans intense og poetiske univers har ikke bare erobret Norge, men hele Europa.

Årets Æresprisvinner er Jon Fosse."

Jon Fosse var også nominert til Heddaprisen 1998 i åpen klasse for sin tekst til Natta syng sine songar, produsert av Rogaland Teater i 1997.

I 2007 fikk Jon Fosse Svenska Akademiens Nordiska Pris, og i 2010 fikk han Den internasjonale Ibsenprisen for sitt forfatterskap.

Da hadde han allerede fått den nasjonale Ibsenprisen, for Namnet i 1996.

Juryen for den internasjonale Ibsenprisen uttalte blant annet følgende:

"I dag er den norske forfatteren Jon Fosse ett av de ledende navnene innen moderne drama. Men han er mer enn det. Han er et univers i seg selv, et kontinent som strekker seg fra det norske Vestlandet der han fortsatt bor, som omfavner Asia, Sør-Amerika, Øst-Europa og verden som helhet. Siden debuten på Den Nationale Scene i Bergen i 1994 har hans skuespill blitt presentert i mer enn ni hundre produksjoner. Hans verk er blitt oversatt til albansk, hebraisk, katalansk, persisk, slovensk, tibetansk og førti andre språk. Nokon kjem til å komme, ett av hans tidlige og mest populære skuespill, vil få sin første fremføring i Beijing i oktober 2010. Ett av hans nyeste skuespill, med tittelen Eg er vinden, vil samtidig bli spilt i London, regissert av en av vår tids ledende regissører, franske Patrice Chéreau."

Uttalelsen i sin helhet (på engelsk) kan leses på hjemmesidene til den internasjonale Ibsenprisen, www.ibsenawards.com, http://www.ibsenawards.com/article.php?cid=2&aid=101&typecat=0

Våren 2011 ble det bestemt at Jon Fosse skulle få overta Norges æresbolig for kunstnere, Grotten i Oslo.

KILDER:

Dagbladet, artikkel kalt Fosse ville ikke flytte inn i Grotten, 16. mai 2011: http://www.dagbladet.no/2011/05/16/kultur/bok/litteratur/jon_fosse/anniken_huitfeldt/16551307/

Diverse repertoaroversikter.

Ibsen Awards, ibsenawards.com, 06.11.2012, http://www.ibsenawards.com/article.php?cid=2&aid=101&typecat=0

Sceneweb om: Heddaprisen 2003, www.sceneweb.no, 24.10.2012, http://www.sceneweb.no/nb/awarding/23886/Heddaprisen_2003-2003, Heddaprisen 1998, 16.11.2012, http://www.sceneweb.no/nb/awarding/23943/Heddaprisen_1998-1998

Store norske leksikon, snl.no, 02.12.2010, http://www.snl.no/.nbl_biografi/Jon_Fosse/utdypning

Utdanning

Cand.philol. i 1987 med grunnfag i sosiologi og filosofi, og hovedfag i allmenn litteraturvitenskap fra Universitetet i Bergen.