Teater Manu

Teater Manu ble etablert i 1999 som Norsk Tegnspråkteater. Teatret er et riksdekkende turnéteater som har tegnspråk som scenespråk. Forestillingene spilles med stemmeskuespiller slik at alle, uansett tegnspråkkompetanse, får fullgodt utbytte av forestillingene.

Teatret feiret 15 år i 2016 og høster stadig større anerkjennelse for sitt kunstneriske arbeid. Blant annet har teatret mottatt Hedda-nominasjoner for Pinocchio (2009) og for Jeg var Fritz Moen (2011) - og vant prisen for "beste audiovisuelle design". Forestillingen om Fritz Moen vant også Oslo-prisen for årets scenekunst av Natt & Dag.

Teater Manu har kontorer og scene på Grünerløkka i Oslo.

Informasjon

(Objekt ID 2622)
Objekttype Organisasjon
Også kjent som Tidligere: Norsk Tegnspråkteater
Organisasjonstype Produserende
Hovedfokus Teater, Scenekunst, Tverrkunstnerisk, Visuell kunst
Etablert 1999
Epost info@teatermanu.no
Nettsted Teater Manu

Kontaktinformasjon

Adresse Christies gate 5, 0557 Oslo
E-post info@teatermanu.no
Telefon 23407400

Annen informasjon

Organisasjonsform Stiftelse
Organization number 985401586
Medlem av Norsk teater- og orkesterforening (NTO)
Les mer

I 2016 var det 15 år siden Teater Manu ble etablert. Teatret har som mål å bli det beste teatret i verden med utspring i døves kultur og miljø.

Teatret oppnådde hele tre nominasjoner til teatrenes Hedda-priser i 2010; og har for lengst begynt å gjøre seg gjeldende også internasjonalt. Også hørende teaterinteresserte uten kjennskap til tegnspråk har fått øynene opp for de visuelle gledene dette scenespråket gir. Teater Manus forestillinger har alltid stemmeskuespillere for å nå ut til et bredere publikum.

Ideen om et eget teater for døvekultur er ikke ny. Allerede i 1890-årene ble det spilt døveteater i Studentersamfunnet og Tivoli i Kristiania (Oslo) og i andre større byer rundt om i landet. Og gjennom tidene har døve opptrådt med å fortelle hverandre historier på tegnspråk når de møttes i egne miljøer.

I 2001 vedtok Stortinget at det skulle etableres et eget tegnspråkteater med fast base i Oslo. Norges Døveforbund stiftet teatret.

I dag holder Teater Manu til i moderne lokaler i Oslo, og har gode prøve- og spillefasiliteter i tillegg til kontorer og møtelokaler. Teatret finansieres som fast post over statsbudsjettet.

Teater Manu satser bredt. Foruten teater i alle kategorier fra det klassiske repertoaret til farser, teater for barn og unge, kulturkafé og nyskrevet dramatikk arrangerer teatret verkstedsamlinger for folk i alle aldre. Teater Manu inviterer gjestespill fra flere land - og har startet et samarbeid med Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) om skuespillerutdanning for døve.

"Med røtter i døvekulturen og tegnspråket har teatret iboende egenskaper til å utvikle nye særegne og spennende kunstneriske uttrykk", sier teatersjef Mira Zuckermann, som har ledet teatret siden den spede begynnelse i august 2000.

KILDE:

Teater Manu, www.teatermanu.no, 22.10.2012, http://www.teatermanu.no/teater_manus_historie/cms/10

Spillesteder (1)
Tilknyttede personer (2)
Janne Langaas – Teatersjef (fra 1. jan. 2022)
Mira Zuckermann – Teatersjef (fra 1999 til 31. des. 2021)