tg STAN

tg STAN (Toneelspelersgezelschap STAN) er et skuespillerbasert belgisk teaterkompani. Kompaniet ble grunnlagt av Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver, Waas Gramser og Frank Vercruyssen i 1989 da de alle var ferdige med studiene ved konservatoriet i Antwerpen.

Her på Sceneweb ser du en oversikt over hvilke produksjoner av tg STAN som har gjestet Norge.

Informasjon

(Objekt ID 2976)
Objekttype Organisasjon
Også kjent som STAN
Organisasjonstype Teatergruppe, Kunstnergruppe
Hovedfokus Teater
Etablert 1. jan. 1989
Epost info@stan.be
Nettsted tg STAN

Kontaktinformasjon

Adresse Hessenplein 2, 2000 Antwerpen, Belgia
E-post info@stan.be
Telefon tel +32 3 2271381

Annen informasjon

Organisasjonsform Annen/Ukjent
Les mer

De fire skuespillerne i tg STAN ville ikke være medlemmer i eksisterende grupper, men valgte å starte sitt eget kompani. Hos andre kompanier mente de å finne utelukkende fokus på estetisk uttrykk, formale eksperimenter og dessuten (altfor) autoritære regissører. tg STAN ble derfor et kompani der skuespilleren og skuespillerkunsten har stått i fokus.

Den ene skuespilleren, Waas Gramser, valgte å forlate gruppen og ble etter hvert erstattet av Sara De Roo. Også scenografen Thomas Walgrave ble fast tilknyttet tg STAN.

På Black Box Teaters hjemmesider presenteres tg STAN slik:

"To nøkkelord karakteriserer tg STAN: skuespillerorientert og udogmatisk. Det udogmatiske aspektet reflekteres både i navnet – S(top) T(hinking) A(bout) N(ames) og i repertoaret. Kompaniet jobber med et bredt spekter av tekster som alle har sosial kritikk til grunn. Cocteau og Anouilh står side om side med Tsjekhov.

Thomas Bernhard sidestilles med Ibsen og komedier av Wilde eller Shaw står side om side med essays av Diderot. Denne bredden reflekterer ikke et ønske om å presentere noe for enhver smak, men heller en veloverveid og meningsfull holdning overfor repertoaret de bygger seg.

For tg STAN er skuespilleren nøkkelen. Kompaniet jobber uten regissør, en sterk holdning de nekter å gå på akkord med. Kanskje er dette grunnen til at deres beste arbeider utgjør en kraftfull enhet. Skuespillernes glede over å arbeide gjør at det gnistrer av forestillingene, samtidig som de kommuniserer sosiale og politiske poenger uten å moralisere.

tg STAN ble etablert i Antwerpen i 1989 og posisjonerte seg i løpet av første halvdel av nittitallet som et av Belgias mest anerkjente teaterkompanier, en status de fremdeles innehar."

tg STAN samarbeider regelmessig med andre kompanier, herunder blant andre Maatschappij Discordia (NL), Dood Paard (NL), Compagnie de Koe (B) og Rosas (B).

Kilder:

Black Box Teater Oslo, http://www.blackbox.no/, 15.10. 2020, http://www.blackbox.no/content/titlePresentation.php?tid=2030&displayNav=false

Black Box Teater, blackbox.no, 26.10.2010, http://www.blackbox.no/content/titlePresentation.php?tid=2017&displayNav=false

tg STAN - STAN speelt, http://www.stan.be/content.asp?path=id8b4ddt, 15.10.2010, http://www.stan.be/content.asp?path=k3on8cvi

Tilknyttede personer (12)
Frank Vercruyssen – Skuespiller
Jolente De Keersmaeker – Skuespiller
Damiaan De Schrijver – Skuespiller
Sara De Roo – Skuespiller
Raf De Clercq – Tekniker
Tim Wouters – Tekniker
Thomas Walgrave – Scenograf
Kristin Van der Weken – Administrativ leder
Renhild Van Bavel – Administrativ leder
Kathleen Treier – Annet
Ann Selhorst – PR
Joachim Menke – Annet