De Utvalgte

OrganisasjonstypeKunstnergruppe
HovedfokusTverrkunstnerisk, Teater
Etablert1993
Epostpost@deutvalgte.no
NettstedDe Utvalgte
UttrykksformerTverrkunstnerisk, Teater

Om De Utvalgte

De Utvalgte er en fri scenisk gruppe stiftet i 1993 etter at gruppens originale besetning avsluttet sin utdannelse på Nordisk Teaterskole i Danmark.

De Utvalgte arbeider med samtidsteater, og tar i bruk egenproduserte virkemidler som video, dokumentarisk materiale, tekst og musikk.

De Utvalgte søker etter nye utrykk, men også nytt innhold til scenekunsten.

Les mer

Presseomtale

IdaLou Larsen, En kavalkade over krigens elendighet, 17.10.2014, Klassekampen [Oslo]:
"Produksjonene til scenekunstkompaniet De Utvalgte står for noe helt spesielt i norsk teater: en ofte særdeles vellyket sammensmelting av form og innhold. Innholdsmessig tar gruppa opp alvorlige og aktuelle samfunnspolitiske temaer, som den utdyper og illustrerer gjennom sitt særegne visuelle scenespråk."

  • Images (0)
  • Video (0)
  • Audio (0)
  • Files (0)

Utmerkelser

Vis mindre

Vis alle

Egne produksjoner

Vis mindre

Vis alle

Tilknyttet

Vis mindre

Vis alle

Mer om De Utvalgte

Produksjonene til De Utvalgte har på forskjellig vis handlet om identitet og tilhørighet, eller mangel på dette.

Det som kjennetegner deres arbeider er spillet med motsetninger, med roller og identiteter og med fiksjon og fakta. Gruppen blander humoristiske og tragiske utrykk, i freidig harselas med egen og andres utilstrekkelighet.

Kompaniets faste medlem Boya Bøckman vant Heddaprisen 2012 i klassen for beste visuelle design for forestillingen Kunsten å bli tam av De Utvalgte.

Heddajuryen ga følgende begrunnelse:

"Scenografien er i dag ofte det mest spennende ved mange oppsetninger, og enten det visuelle tar en minimalistisk eller maksimalistisk form, tilfører scenebildet gjerne forestillingen en egen spennende dimensjon. Til tider underordner årets vinner med hell sin spesielle begavelse et overordnet scenografisk prosjekt. Men vinneren får prisen for å ha skapt et svimlende vakkert tredimensjonalt univers som utfyller og levendegjør en både enkel og gåtefull tekst, og med ett rikt og mangfoldig billedspråk åpner for uendelige mange ulike assosiasjoner.

Prisen for beste visuelle design går til Boya Bøckman for en i beste forstand teatral video og lysdesign til De Utvalgtes Kunsten å bli tam på Black Box Teater."

De Utvalgtes forestilling Kunsten å bli tam fikk Kritikerprisen for teater 2012.

Therese Bjørneboe delte ut prisen på vegne av teaterkritikerne i Norsk Kritikerlag og sa blant annet følgende i sin tale:

"Årets Kritikerpris for teater går til kompaniet De Utvalgte. De har forlengst gjort seg fortjent til en slik pris. Men med Kunsten å bli tam, som hadde urpremiere på Black Box Teater i fjor, demonstrerte De Utvalgte sin evne til å overraske - fornye seg og stille seg selv nye utfordringer - og slik gjør de teatret mer uforutsigbart."

Les hele talen på Norsk Kritikerlags hjemmeside.

De Utvalgte vant Heddaprisen 2013 i klassen for særlig kunstnerisk innsats.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"Noen ganger er helheten mer enn summen av delene. Vinneren av prisen for særlig kunstnerisk innsats har i en årrekke utmerket seg med sitt særegne grep om scenekunst, og utfordrer stadig sin egen praksis ved å bevege seg inn i tematikk som både speiler samfunnsansvar og kunstnerisk finesse. Det har meldt seg en klar nødvendighet for å berømme dette kompaniets fulle kunstnerskap for både dets helhet og delene av det - deres tøyning av scenerommets dimensjoner, deres spørsmål av tidløs karakter. Årets pris for særlig kunstnerisk innsats går til De Utvalgte."

Kilder:

De Utvalgte, deutvalgte.no, 21.08.2010, http://www.deutvalgte.no

Heddaprisen, 29.05.2012, http://heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?&mid=1031&aid=1030

Norsk Kritikerlag

Heddaprisen, heddaprisen.no, 10.06.2013, http://www.heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?aid=1176