Boya Bøckman

Boya Bøckman er video- og lysdesigner. Han er medlem av scenekunstkompaniet De Utvalgte. Boya Bøckman arbeider også som frilanser for andre grupper og teatre.

Boya Bøckman er selvlært videodesigner og visuell kunstner. Han er medlem av De Utvalgte, en fri scenisk gruppe stiftet i 1993, men samarbeider også tett med Fabula Rasa, og sto blant annet for videodesignen til Istalia som gruppen samproduserte med Nationaltheatret.

Han var videodesigner for daværende teatersjef Eirik Stubøs presentasjon av Elfriede Jelinek under Samtidsfestivalen 2005, for Jelineks Ulrike Marie Stuart i 2007, og for Sorga kler Elektra på Det Norske Teatret våren 2012.

Informasjon

(Objekt ID 936)
Objekttype Person
Funksjoner Visuelt design, Lysdesigner, Video/Film
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann
Epost post@deutvalgte.no
Address Nesodden
Nettsted De Utvalgte
Les mer

Boya Bøckman vant Heddaprisen 2012 i klassen for beste visuelle design for Kunsten å bli tam av De Utvalgte.

Heddajuryen ga følgende begrunnelse:

"Scenografien er i dag ofte det mest spennende ved mange oppsetninger, og enten det visuelle tar en minimalistisk eller maksimalistisk form, tilfører scenebildet gjerne forestillingen en egen spennende dimensjon. Til tider underordner årets vinner med hell sin spesielle begavelse et overordnet scenografisk prosjekt. Men vinneren får prisen for å ha skapt et svimlende vakkert tredimensjonalt univers som utfyller og levendegjør en både enkel og gåtefull tekst, og med ett rikt og mangfoldig billedspråk åpner for uendelige mange ulike assosiasjoner.

Prisen for beste visuelle design går til Boya Bøckman for en i beste forstand teatral video og lysdesign til De Utvalgtes Kunsten å bli tam på Black Box Teater."

Boya Bøckman og Simon Revholt ble nominert til Heddaprisen 2017 i klassen for beste audiovisuelle design for sine bidrag til Orlando på Rogaland Teater i 2016, henholdsvis videodesign og komposisjon.

Boya Bøckman mottok Heddaprisen 2019 i klassen for beste audiovisuelle design for sitt arbeid med Skipet Vol. 5, De Utvalgte, og med Lazarus, Det Norske Teatret.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse for prisen:

"Prisen gis for et audiovisuelt arbeid som ikke bare fungerer som et virkemiddel, godt integrert i forestillingen, men som utgjør en aktiv medspiller og premissleverandør. Arbeidet spenner fra det totalt iscenesatte og regisserte til opplevelser av å miste regien i egne liv. Fra den skapte, studioinspirerte scenografi som ramme til et arrete steinbrudd makter prisvinneren å gå inn i og skape både kosmiske og menneskelige univers – som en banebryter på sitt felt."

De Utvalgte mottok også Heddaprisen 2019 i klassen for særlig kunstnerisk innsats for produksjonen Skipet Vol. 5.

KILDER:

Heddaprisen, 29.05.2012, http://heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?&mid=1031&aid=1030

Heddaprisen, www.heddaprisen.no, https://www.heddaprisen.no/nominerte/2017

Heddaprisen, www.heddaprisen.no, 16.10.19, https://www.heddaprisen.no/vinnere/2019

Sceneweb om Heddaprisen, www.sceneweb.no, 16.10.19, https://sceneweb.no/nb/awarding/93019/Heddaprisen_2019-2019

Tilknyttet (1)