Svein Tindberg

Svein Tindberg (født 25. juni 953 i Oslo) er en norsk skuespiller og dramatiker.

Hans produksjon Abrahams barn vant Heddaprisen 2012 i kategorien Årets forestilling. Produksjonen Utafor, som ble regissert av Tindberg for Det Norske Teatret, og skrevet av Tindberg i samarbeid med ensemblet, mottok to priser under Heddaprisen 2018: Produksjonen mottok prisen i klassen beste forestilling for ungdom, mens Svein Tindberg, Faten Mahdi Al-Hussaini, Yousef Bartho Al-Nahi, Siri Marie Seim Sønstelie og Tor Itai Keilen mottok prisen i kategorien for særlig kunstnerisk innsats. 

Tindberg mottok i 2001 Brobyggerprisen sammen med Kjetil Bang Hansen.

Informasjon

(Objekt ID 9464)
Objekttype Person
Født 25. jun. 1953
Funksjoner Skuespiller, Dramatiker
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann
Nettsted NORSK BIOGRAFISK LEKSIKON
Les mer

Heddajuryen ga følgende begrunnelse for årets forestilling-prisen til Abrahams barn:

"Årets forestilling er unik i sin sjanger. Den holder et høyt kunstnerisk nivå, samtidig som den innsiktsfullt og objektivt belyser et politisk spørsmål som brått ble brennende aktuelt etter begivenheten som snudde opp ned på Norge 22. juli i fjor. Til tross for sitt alvorlige tema veksler oppsetningen befriende mellom alvor og humor, og makter både å underholde publikum og å mane til ettertanke. Forestillingen er både en lærerik og tankevekkende framstilling av selve utgangspunktet for vår kristne kultur. Skrevet og fremført av Svein Tindberg som alene på scenen ivaretar selve teatrets magi, og i over to timer medrivende og umiddelbart kommuniserer med publikum.

Årets forestilling er Abrahams barn på Det Norske Teatret."

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse for beste forestilling for ungdom-prisen til Utafor:

"Årets vinner i kategorien beste forestilling for ungdom oppfyller samtlige av kravene i juryens retningslinjer. Den holder høyt kunstnerisk nivå. Den er egenartet og går inn i en av våre aller mest aktuelle samfunnsdebatter. Den presenterer et originalt og utfordrende stoff på en kunstnerisk gjennomarbeidet måte. Vinnerforestillingen lykkes i å samle sprikende og smertefulle erfaringer i et helhetlig kunstnerisk uttrykk, der unge individualister slipper til med sin egen stemme, mens de samtidig forenes i én felles tone. Sceniske virkemidler underbygger temaene, og det ordløse uttrykkes i dans og sang. Med sine sanne og engasjerende fortellinger og sitt poetiske scenespråk, utvider vinneren forståelsen av hva det kan innebære å finne sin plass i dagens Norge.

Prisen går til Utafor."

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse for særlig kunstnerisk innsats-prisen til Svein Tindberg, Faten Mahdi Al-Hussaini, Yousef Bartho Al-Nahi, Siri Marie Seim Sønstelie og Tor Itai Keilen:

"Det er ingen selvfølge at Heddaprisen for særlig kunstnerisk innsats deles ut. I år blir den gitt til en unik teaterbegivenhet, et eksempel på at store ting kan skje når tro, håp og utholdenhet får virke sammen. Da kan tro bli teater og håp bli realitet. Ulike elementer kan samles til en helhet som blir større enn summen av hver del. Da skjer det all kunst streber mot: Ny virkelighet skapes, og forståelser utvides. Dette krever entusiasme, tålmodighet og personlig mot. Det krever at en holder fast i sin visjon. Det krever også at en legger ned hardt og omfattende arbeid i tekst og i scenisk utforming. Årets pris deles mellom et erfarent teatermenneske og fire unge idealister som har våget å møte det ukjente i og utenfor seg selv. De har delt erfaringer, feiltrinn, sorg og trass. De har delt glede, humor og triumf.

Prisen for særlig kunstnerisk innsats går i år til Svein Tindberg, Faten Mahdi Al-Hussaini, Yousef Bartho Al-Nahi, Siri Marie Seim Sønstelie og Tor Itai Keilen for Utafor."

KILDE:

Heddaprisen, www.heddaprisen.no, 18.06.2018, https://www.heddaprisen.no/vinnere/2018

Verk (2)
Tittel Publiseringsdato Rolle
Abrahams barn Manus – Forfatter
Gudspartikkelen 2021, Manus, Monolog – Forfatter