Statens teaterskole

Statens teaterskole ble vedatt opprettet i januar 1953.  Den første skuespillerklassen startet 3.september 1953. Offisiell åpning var 22. oktober 1953.

Dette var den første statlige skolen for utdanning av norske skuespillere. 

I 1979 startet den første utdanningen for sceneinstruktører.

Informasjon

(Objekt ID 122036)
Objekttype Organisasjon
Også kjent som Teaterskolen
Organisasjonstype Utdanningsinstitusjon, Nasjonal institusjon
Hovedfokus Teater, Undervisning, Scenekunst
Etablert 1953 (Avviklet 1983)

Kontaktinformasjon

Adresse Stortingsgaten 28, 0161 Oslo

Annen informasjon

Organisasjonsform Annen/Ukjent
Les mer

Statens teaterskoles første rektor var Arne Thomas Olsen (1953-1963). Styreformann var Fritz von der Lippe. 

Den første skuespillerklassen besto av: Julie Andreassen (Øksnes), Magne Bleness, Astrid Folstad, Marit Fredriksen (Bolling), Rut Fredriksen (Tellefsen), Gerd Hoppestad (Isern), Finn Kvalem, Henny Moan, Karen Randers Pehrson, Knut Risan og Noralv Teigen.

Skolen holdt til i midligertidige lokaler i Swendsensgate, og senere i Njårdhallen og i gamle Scala kino.

Skolen ble i 1983 omgjort til en høgskole, og skiftet navn til Statens teaterhøgskole i 1984, og elevene fikk betegnelse studenter. 

I 1985 flyttet skolen inn i nye lokaler i Verkstedhallen på Aker brygge - og hadde for første gang lokaler som var bygget for skolens behov med scener, trenings- og undervisningsaler, verksteder og kontorer.

I 1968 ble det arrangert et kurs for sceneinstruktører. De fem instruktør-aspirantene var: Terje Mærli, Janken Varden, Marit Jerstad, Dag Aakeson Moe og Håkon Quiller

I 1979 - 1982 startet en tre-årig utdanning for sceneinstruktører. Det første kullet besto av Hilde Andersen, Carl Jørgen (Egon) Kiønig, Sverre Rødhal og Bjørn Sæter. Linjen skiftet senere navn til Regilinjen.

I 1996 ble Kunsthøgskolen i Oslo opprettet, og var en samoorganisering av Statens teaterhøgskole, Statens balletthøgskole, Statens operahøgskole, Statens kunstakademi og Statens håndverks- og kunstindustriskole. De tidligere selvstendige skolene ble nå avdelinger under Kunsthøgskolen i Oslo.  Arvid Pettersen, professor ved Statens kunstakademi, ble Kunsthøgskolens første rektor.

I 2003 flyttet Teaterhøgskolen, Balletthøgskolen og Operahøgskolen inn i nye lokaler på Seilduksfabrikken på Grünerløkka. Scenekunstbygget ble reist ved siden av de gamle fabrikklokalene, og de tre scenekunstskolene ble for første gang samlokalisert der.

Statens teaterhøgskole ble del av Fakultet for scenekunst med navn Teater. I 2010 ble navnet omgjort til Teaterhøgskolen. Fakultet for scenekunst ble oppløst i 2011, og Teaterhøgskolen ble da igjen en egen avdeling i Kunsthøgskolen i Oslo.

KILDER:

Kunsthøgskolen i Oslo, bibliotek og arkiv. 

Tilknyttede personer (2)
Arne Thomas Olsen – Rektor (fra 1953)
Frits von der Lippe – Styreleder (fra 1953)