Gerhard Knoop

Gerhard Knoop (født 3. november 1920 i Kristiania, død 25. oktober 2009 i Oslo) var en norsk regissør og teatersjef.

Informasjon

(Objekt ID 20258)
Objekttype Person
Født 3. nov. 1920 (Død 25. okt. 2009)
Funksjoner Regissør, Teatersjef
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann
Nettsted WIKIPEDIA
Les mer

UNGDOM OG UTDANNELSE

Knoop debuterte som skuespiller i revyen på Ullern gymnas, hvor han tok eksamen artium i 1939. Under andre verdenskrig kom han med i illegalt arbeid og måtte flykte til Sverige. Der ble han etter hvert sersjant i polititroppene. Etter krigen studerte han ved Universitetet i Oslo og siden ved Denver University i Colorado og utdannet seg til regissør der. Hovedoppgaven var regi og dokumentasjon av Kjeld Abells skuespill Melodien som ble vekk.

REGISSØR OG TEATERSJEF

Tilbake i Norge fikk Knoop i 1949 ansettelse ved Rogaland Teater i Stavanger. Her satte han opp Den spanske flue og med Liv Strømsted som Nora satte han opp Et dukkehjem. I 1954 satte han opp verket på Nationaltheatret i Oslo. Med Riksteatret turnerte han også med stykket til Island, Antwerpen og London for at norske sjøfolk skulle få se stykket.

Fra 1952 arbeidet han som frilans instruktør for en rekke teater: Det Nye Teater, Det Norske Teatret, Nationaltheatret, Riksteatret og i Radioteatret og Fjernsynsteatret. I 1964 ble han styrer ved Statens Teaterskole, som siden ble høgskole. I 1973 ble han så sjef for Radioteatret etter Hans Heiberg. Han hadde allerede på forhånd erfaring fra hørespill da han hadde satt opp en rekke hørespill der og trivdes med det. Han tok vare på utenlandske manuskripter, men var svært opptatt av at Radioteatret skulle spille stykker av norske forfattere som handlet om en norsk virkelighet. Selv om det var sterk konkurranse med Fjernsynsteatret, klarte Radioteatret å holde på sitt publikum.

Også som pensjonist fortsatte Knoop med teater. Sammen med Merete Skavlan startet han friteatergruppen Intimteateret og ledet det fra 1991 til 2002. I hans periode der instruerte han 13 uroppførelser, derav sju med norsk dramatikk.

Kilde:

Wikipedia, no.wikipedia.com, 02.11.2012, http://no.wikipedia.org/wiki/Gerhard_Knoop

Tilknyttet (2)