Jo Strømgren

Jo Strømgren (født 1. juli 1970 i Trondheim) er en norsk koreograf, regissør og dramatiker. Han er kunstnerisk leder for Jo Strømgren Kompani. Jo Strømgren arbeider også frilans for teatre i Norge og nasjonalballetter nasjonalt og internasjonalt.

Jo Strømgrener tilknyttet Nasjonalballetten som huskoreograf.

Informasjon

(Objekt ID 963)
Objekttype Person
Født 1. jul. 1970
Funksjoner Regissør, Koreograf, Danser, Kunstner, Dramatiker
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann
Medlem av Norske Dramatikeres Forbund (NDF)
Address Oslo
Nettsted Jo Strømgren, Jo Strømgren Kompani
Les mer

Jo Strømgren ble født i Trondheim, Norge i 1970. He oppfylte klisjeen om den norske barndom med et nært forhold til vill natur, indoktrinering av sosialdemokratiske verdier og voldelige eventyr om troll. I tillegg til den tradisjonelle bakgrunnen ble han også tvunget til å oppholde seg mange år i tropiske strøk, på grunn av foreldrenes yrker. Den tidlige blandingen av lokal identitet og globetrotterens forvirring har vært relevant i hans profesjonelle arbeid, hva angår tema, sjangervariasjon og kanskje særlig i hans spesielle interesse for forskjellige språk.

Etter å ha gått ut av videregående skole var Jo Strømgren tiltrukket av to alternative studier - kjemiske ingeniørstudier ved en naturvitenskapelig høyskole og russisk språk i det norske militæret. Men en impulsiv søknad til Statens Balletthøgskole ble akseptert, så han gjorde et spontant valg.

Grunnet skepsis mot akademiske metoder, samt ekstremt fravær fra skolen, klarte Jo Strømgren aldri å fullføre verken klassiske ballettstudier eller koreografistudier. Ikke desto mindre innledet han en fruktbar karriere som danser, noe som senere ledet ham til koreografi og teaterregi. Litterære ambisjoner utviklet seg, og ble snart til en stabil karriere innen skriving av dramatikk. Selv om disse tre karriereveiene nå defineres som hans hovedsysler, har Jo Strømgren også brukt tid på å utvikle en særegen stil innen scenografi og lysdesign.

Hans engasjement i filmskapning, foran og bak kamera, er også verd å nevne. Den multidisiplinære karakteren hans arbeid har tatt bør imidlertid, ifølge Strømgren selv, sees som utslag av det samme: En naturlig interesse for den helhetlige prosessen bak historiefortelling.

Som kunstnerisk leder for Jo Strømgren Kompani, grunnlagt i 1998, har han utviklet en særegen personlig stil med en blanding av teater, dans, figurteater, film og levende musikk, innpakket i en ramme av kaudervelsk språk.

Som koreograf har Jo Strømgren tatt imot bestillinger fra et bredt utvalg kompanier, fra det klassiske til samtidsdans. Som teaterregissør har Jo Strømgren i hovedsak arbeidet med nasjonale og kommunale teatre i Skandinavia. Som dramatiker har han skrevet en lang rekke skuespill for teater og manuskripter for film. Han er medlem av Norske Dramatikeres Forbund.

There av Jo Strømgren Kompani vant Heddaprisen 2002 i klassen for beste forestilling, mens Gorri-Gorri av Riksteatret/Jo Strømgren Kompani ble nominert til Heddaprisen 2001 i klassen for beste forestilling.

Jo Strømgren fikk Heddaprisen 1999 i åpen klasse for koreografiene til Bindingsverk for Carte Blanche og Ti år etter for Jo Strømgren Kompani.

Jo Strømgren koreograferte også Peer Pressure for Black Box Teater og Riksteatret i 1997. Forestillingen ble nominert til Heddaprisen 1998 i klassen for årets forestilling.

Kilder:

Jo Strømgrens nettside, 19.07.2010: http://jostromgren.com/eng/pages/29-about

Sceneweb om Heddaprisen 2002, www.sceneweb.no, 06.11.2012, http://www.sceneweb.no/nb/awarding/23900/Heddaprisen_2002-2002

Sceneweb om Heddaprisen 2001, www.sceneweb.no, 08.11.2012, http://www.sceneweb.no/nb/awarding/23910/Heddaprisen_2001-2001

Sceneweb om Heddaprisen 1999, www.sceneweb.no, 14.11.2012, http://www.sceneweb.no/nb/awarding/11521/Heddaprisen_1999-1999

Sceneweb om Heddaprisen 1998, www.sceneweb.no, 16.11.2012, http://www.sceneweb.no/nb/awarding/23943/Heddaprisen_1998-1998

Tilknyttet (2)
Verk (14)
Tittel Publiseringsdato Rolle
There Manus – Forfatter
Pseudonymet Manus, Lystspill – Forfatter
A Dance Tribute to the Art of Football Koreografi – Forfatter
Pianisten 2002, Manus – Forfatter
En gorilla søker hjem Manus – Forfatter
Samfunnshusest 2014, Manus – Forfatter
Antikvariatet Manus – Forfatter
Jaktlaget Manus, Komedie – Forfatter
3:8 Limbo Manus, Drama – Forfatter
Nordens Paris Manus, Absurd, Komedie – Forfatter
Sidespringerne Manus – Forfatter
Oslo-Losens Tidsmaskin 2013, Manus, Barn og unge, Komedie – Forfatter
Utkanten 2018, Manus – Koreograf
Sult 2018, Manus – Koreograf
Utmerkelser - Nominasjoner (1)
Utmerkelser - med i jury (1)