Frode Winther

Frode Winther er en norsk skuespiller.

Frode Winther spilte Tor i Robert Wilsons Edda på Det Norske Teatret i 2017. Heddaprisen 2017 i klassen for særlig kunstnerisk innsats ble gitt til et samlet skespillerensemble i denne produksjonen.

Winther fikk Heddaprisen 2020 for beste mannlige skuespiller/medspiller for rollen som etterforskeren i Raskolnikov, Det Norske Teatret og Det Vestnorske Teateret (2019).

Informasjon

(Objekt ID 31279)
Objekttype Person
Funksjoner Skuespiller
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann
Les mer

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse for prisen til Edda-ensemblet:

"Enkelte oppdrag krever en mer dedikert tilnærming enn andre. En intens konsentrasjon. En detaljorientert presisjon. En finstemt musikalitet. Årets pris for særlig kunstnerisk innsats går til et skuespillerensemble som møtte og som mestret en slik oppgave med kraft og overbevisning. Noen av dem hadde erfaring med samme regissør og samme formspråk fra tidligere arbeid. Andre gikk inn i arbeidet med åpenhet og vilje til å lære. Sammen lyktes de i å skape en av årets mest storslagne og mest gjennomført stilbevisste scenekunstopplevelser."

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse for prisen til Frode Winther i 2020:

"Rollefigurene til de nominerte i kategorien beste mannlige medspiller er alle aktører i maskuline, kvelende handlingsrom. Selv om komikken syder under overflaten, bidrar de på hver sitt vis sterkt til den gåtefulle uhyggen de forskjellige forestillingene er preget av. Den som har imponert Heddajuryen mest i så måte utviser i likhet med resten av ensemblet en intens tilstedeværelse hvor hvert rykk i munnviken blir betydningsfullt. Han virker kanskje innsmigrende, men publikum skjønner raskt at han også er livsfarlig. Som en sadistisk katts lek med musen haler han ut lidelsene for hovedpersonen.

Årets vinner skaper en både medrivende, komisk og dypt menneskelig figur, i en rolleprestasjon som framkaller grøss år etter man har bevitnet den."

Frode Winther er gift med skuespiller Ellen Birgitte Winther.

KILDER: 

Heddaprisen, heddaprisen.no, 19.06.2017, https://www.heddaprisen.no/vinnere/2017

Heddaprisen, www.heddaprisen.no, 16.07.20, https://www.heddaprisen.no/nominerte/2020

Heddaprisen, heddaprisen.no, 21.09.2020, https://www.heddaprisen.no/vinnere/2020