Kjersti Botn Sandal

Kjersti Botn Sandal (født 1978) er en norsk skuespiller.

Kjersti Sandal gikk ut fra Statens Teaterhøgskole i 2001, og debuterte på Den Nationale Scene samme år i En folkefiende av Henrik Ibsen.

På Den Nationale Scene har hun tolket klassiske roller som Hermia i En midtsommernattsdrøm av William Shakespeare, Hedvig i Vildanden og Solveig i Robert Wilsons Peer Gynt, men også Grace i Dogville og Jenta i Jon Fosses Jenta i sofaen.

På Rogaland Teater medvirket hun i Anna Karenina våren 2007, og høsten 2007 spilte hun tittelrollen i Karl og Anna. Senere på høsten deltok hun i Den Nationale Scenes samarbeidsprosjekt med teatret i Kabul. Våren 2008 dro hun til Tromsø og Hålogaland Teater, og spilte fru Linde i Et dukkehjem 1 og 2.

På Nationaltheatret har hun blant annet spilt Osvald i Ibsenmaskin (2010), Sonja i Reisen til julestjernen (2010) og tittelrollen i Jeanne d'Arc (2011).

Informasjon

(Objekt ID 5782)
Objekttype Person
Funksjoner Skuespiller
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Les mer

Kjersti Botn Sandal fikk Heddaprisen 2008 i kategorien for beste kvinnelige hovedrolle for rollen som Anna i Karl og Anna på Rogaland Teater.

Heddajuryens begrunnelse lød som følger:

"Årets unge vinner har allerede arbeidet ved tre teatre, og er en begavet, allsidig skuespiller som tar ulike utfordringer på strak arm. Prisen får hun for sin fremstilling av en ung kvinne som langsomt og nærmest mot sin vilje gjenfinner kvinneligheten og livsgleden hun var blitt tvunget til å undertrykke. Hun tolker rollen stillferdig, men med en dirrende intensitet, betar med sin kloke replikkføring, sitt talende kroppsspråk og sin totale innlevelse. En sceneprestasjon som ikke er lett å glemme.

Prisen for beste kvinnelige hovedrolle går til Kjersti Sandal for hennes gripende tolkning av Anna i Karl og Anna av Leonhard Frank på Rogaland Teater høsten 2007."

Kilder:

Heddaprisen

Nationaltheatret

Utmerkelser - Tildelinger (1)