Statsteatret

OrganisasjonstypeTeatergruppe
HovedfokusTeater
Etablert13. mar. 2011
Eposteidsvo@online.no
NettstedStatsTeatret, Facebookside: StatsTeatret

Om Statsteatret

Statsteatret er et norsk, uavhengig teaterkompani, som presenterer Norgeshistorien gjennom en serie på ti produksjoner.

De åtte første forestillingene er 1066 - Slaget ved Stamford Bridge (premiere i 2011), 1349 - Pesten (premiere i 2012), 1537 - Dansketid! (premiere i 2013), 1814 - En western fra vidda (premiere i 2014), 1880 - Amerika (premiere i 2015), 1930 - Diktatoren (premiere i 2016), 1950 - Spionen (premiere i 2017) og 1980 - Aker Brygge (premiere i 2018).

Yngve Sundvor er kunstnerisk leder og fast regissør i Statsteatret. De andre faste medlemmene er Kim Sørensen, Cato Skimten Storengen, Gard B. Eidsvold og Per Kjerstad.

Gruppa knytter til seg andre etter behov. For eksempel var Marit Adeleide Andreassen innleid for å spille pestbakterien Yersinia Pestis i 1349, Egil Keskitalo var innleid for å spille sjøsamen Ailo i 1814 - En vestern fra vidda, og Linda Mathiesen var innleid for å spille Hilda Hendriksen i 1930 - Diktatoren.

Les mer

  • Images (0)
  • Video (0)
  • Audio (0)
  • Files (0)

Egne produksjoner

Vis mindre

Vis alle

Coproduksjoner

Tilknyttet

Vis mindre

Vis alle

Mer om Statsteatret

På Statsteatrets hjemmeside står blant annet dette om ideen bak kompaniet, i en tekst skrevet av Yngve Sundvor:

"Statsteatret ønsker med sitt prosjekt Norge 1066-2066 å 'skrive' fortellingen om Norge på nytt og bringe den ut i by og bygd for et stort publikum. Vår første produksjon var 1066 - Slaget ved Stamford Bridge, og vår siste blir en framtidsfabel av Norge i 2066. Planen er å lage ti forestillinger på ti år. Vi vil se etter og sammenstille fortid og nåtid. Hva går i loop? Hvilke fortidige hendelser, konflikter og personer har beveget vår samfunnsutvikling? Hva har det offisielle Norge bevisst eller ubevisst utelatt?

Mennesket vil til alle tider oppfatte sin egen generasjon som den moderne og opplyste. Hver generasjon ser antagelig på seg selv som den som oppfant kruttet. Fordi vi selv oppfatter oss svært så moderne, og for å styrke vårt eget ego knyttet til 'det moderne', er det gøy å tenke seg våre forfedre som humørløse grovarbeidere uten en tanke utover stein, jord, stein, jord. Dette er en effektiv måte å holde historien utenfor våre liv. Den er ikke interessant. Menneskene var ikke interessante. Vitenskapen, opplysningstiden, internettet, alt er til vår fordel i dag. Vi har ikke noe å lære av fortiden. Men nettopp denne evige elven, historien, som vi alle er en del av, kan fortelle om hvor seint menneskelig endring foregår på det indre plan. Og hva som går i loop.

Vi skal frem til viktige knutepunkt i vår historie, belyse disse på nytt på uventet og heftig vis, blande fakta og fiksjon, for å, forhåpentligvis, finne svar på hvem vi er og hvorfor vi har blitt sånn. Og ikke minst; hvor fører det oss hen?"

KILDE:

Statsteatret, www.statsteatret.no, http://statsteatret.no/om-oss/