Catrine Telle

Catrine Telle (født 1953) er en norsk teaterregissør og teatersjef. Telle var blant grunnleggerne av Perleporten Teatergruppe (1975). Hun var teatersjef ved Trøndelag Teater 2000-04 og sjef ved Oslo Nye Teater fra 1. januar 2010 til 31. desember 2013.

Catrine Telle tok regiutdannelse i Danmark, og etterpå begynte hun å arbeide ved Den Nationale Scene i 1986. Der hadde hun regien på uroppsetningen av Norvald Tveits I Satans vald. Hun har senere gjort bemerkede oppsetninger av Ragnar Hovlands Love Me Tender, om Elvis-myten, og Per Knutsens Edel har fest.

Informasjon

(Objekt ID 6594)
Objekttype Person
Funksjoner Regissør, Skuespiller, Teatersjef
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Address Oslo
Les mer

Catrine Telle har ofte arbeidet i en realistisk stil, slik hun bl.a. viste i sin oppsetning av Lars Viks Rasmus og Juni til Festspillene i Bergen 1991, men hun er også kjent som musikalregissør, blant annet med produksjoner av Tolvskillingsoperaen (Riksteatret og Teatret Vårt i samarbeid i 2007) og Little Me (Rogaland Teater og Riksteatret i samarbeid i 2008).

Hun hadde stor suksess med regien av Ludvig Holbergs Erasmus Montanus på Nationaltheatret i 1996. For samme teater hadde hun ansvaret for oppsetningen av Botho Strauss' Stort og smått i 1998 og Arne Lygres Brått evig i 2000.

Catrine Telle hadde sin debut som spillefilmregissør med Ballen i øyet (2000).

Trøndelag Teaters forestilling Purpur og gull, som hun regisserte med grunnlag i tekster og musikk av Åge Aleksandersen, vant Heddaprisen 2004 i klassen for årets forestilling.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"Årets forestilling var en enestående publikumsuksess. Den begeistret og den moret, men den nølte heller ikke med å gripe tak i noen av menneskelivets alvorligste utfordringer. Og det klarte den lekende lett og ubesværet, og best av alt – uten noensinne å falle i sentimentalitetens og platthetens felle. En god, effektiv og oppfinnsom regi, et ensemble som med ekte gjøglerglede lekte seg gjennom sine skikkelser, og en uventet kanondebutant med en spilleglede og et overskudd som tok publikum med storm.

Når man legger til at forestillingen hadde en solid lokal forankring samtidig som den var universell, og at den faktisk var så populær at den skal opp igjen på teatret i høst, vil flere kanskje ha gjettet at årets forestilling er Purpur og gull på Trøndelag Teater i regi av teatersjefen selv, Catrine Telle, og med Bjarne Brøndbo, Harald Brenna, Helle Ottesen, Øyvind Brandtzæg og Ingrid Bergstrøm i rollene."

Sammen med Ivar Tindberg utviklet hun forestillingen Postkort fra Lillebjørn, basert på tekster og melodier av Lillebjørn Nilsen, og en stor publikumssuksess på Oslo Nye Teater i 2012.

Kilder:

Store Norske Leksikon om Catrine Telle, www.snl.no, 26.10.2012, http://snl.no/Catrine_Telle

Sceneweb om Heddaprisen 2004, www.sceneweb.no, 24.10.2012, http://www.sceneweb.no/nb/awarding/23869/Heddaprisen_2004-2004

Tilknyttet (4)
Verk (1)
Tittel Publiseringsdato Rolle
Ibsens barn - «Å hvor vårt hjem er lunt og smukt» Manus – Forfatter