Anne-Karen Hytten

Anne-Karen Hytten er en norsk regissør, som også virker som dramatiker og oversetter.

Anne-Karen Hytten debuterte som regissør i 1980, og hun har arbeidet med de alle fleste sjangrene innen scenekunsten siden: norske og utenlandske klassikere, norsk og utenlandsk moderne dramatikk.

Blant hennes produksjoner finner vi Ibsens Vildanden, Når vi døde vågner og Byggmester Solness, Eugene O’Neills Måne for livets stebarn (på Nationaltheatret og på Rogaland Teater), Harold Pinters Bedrag (Rogaland Teater 2006), Egners Dyrene i Hakkebakkeskogen (Nationaltheatret), Barske Glæders Emilie og den umulige mammaen.

Hytten har vært sentral i Oslo Nyes Dukketeater, og hun er regissøren bak en av Nationaltheatrets største publikumssuksesser, Lilli Valentin som hadde norgespremiere i 1989 og sist ble spilt på Amfiscenen i 2001. Hun har skrevet, dramatisert, oversatt og bearbeidet, og hun har arbeidet på de aller fleste av landets scener.

Informasjon

(Objekt ID 2365)
Objekttype Person
Funksjoner Oversetter, Regissør, Dramatiker
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Les mer

Anne-Karen Hytten fikk Heddaprisen 2008 i klassen for beste regi for Vildanden på Trøndelag Teater høsten 2007.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"Årets vinner har lang fartstid i norsk teater, og debuterte som regissør for snart 30 år siden. Vinneren har også skrevet, bearbeidet, oversatt og dramatisert teatertekster både for store og små. I disse regiteatertider - ikke ett ondt ord om dem! - er årets oppsetning det beste bevis på at klassikere kan fornyes og nytolkes helt uten spektakulære ytre virkemidler: En regissør som med hjerte og hjerne lytter til dramatikeren, setter originalteksten i fokus, og vet å formidle sin innsikt til skuespillerne. Mer skal det ikke til.

Årets regipris går til Anne-Karen Hytten for en lysende og kvinnelig nylesning av Ibsens Vildanden på Trøndelag Teater høsten 2007."

Kilde:

Heddaprisen

Verk (1)
Tittel Publiseringsdato Rolle
Min forestilling om mor Manus – Forfatter
Utmerkelser - Tildelinger (1)
Utmerkelser - Nominasjoner (1)