Ibsenprisen 2018

Ibsenprisen

Vinnere
  • Malmfrid Hovsveen Hallum

    Solveigs 2. sangUrpremiere i juni 2017. Produsert av NRK Radioteatret og Teater Innlandet

    Juryens begrunnelse:

    Solveigs 2. sang er et dramatisk dikt i halen på – og i respons til – Henrik Ibsens sjangermessige forløper om antihelten Peer. MH Hallum løfter derimot Solveig frem i lyset. Objektet blir gjort til det handlende subjektet. Dramaet fortsetter der Solveig står igjen i tredje akt av «Peer Gynt», og viser hvor rått og brutalt den sterke kjærligheten med nødvendighet øver påtrykk på oss.

    Med et lydhørt og affektivt språk presenterer «Solveigs 2. sang» oss for en kvinne som innhentes av forsøkene sine på løsrivelse. Intertekstuelle referanser limer både språkrytmen og karakteren fast til mannen Peer, han som gikk fra henne, han hvis minne hun gang på gang forsøker å kvitte seg med.

    Dramatikeren skriver medrivende, med sprang i rom og tid, og teksten kaster seg mellom det lyrisk reflekterte og en aggressiv desperasjon. På et imponerende vis gir MH Hallum oss en Solveig av i dag, i kamp med Ibsens egen rollefigur som uvegerlig følger henne som et ekko:

    «Den samme melodien

    igjen og igjen

    Flyter bort i drømme

    men våkner snart

    som fra en lang søvn

    en ubehagelig natt

    den samme melodien

    igjen og igjen»          


    KILDE: 

    Pressemelding, 21.03.2018

Nominerte (3)
Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler