Alice i Eventyrland

Alice i Eventyrland er en roman av den engelske forfatteren  Lewis Carroll fra 1865. Den engelske originaltittelen er Alice's Adventures in Wonderland, men den forkortes ofte til Alice in Wonderland.

Boka beskriver piken Alices opplevelser i et forvirrende og ulogisk bakvendtland, der mange av figurene er basert på spillkort. Sammen med oppfølgeren Gjennom speilet (1871) regnes boka som et mesterverk i sjangeren «drømmelitteratur»; bøkene viser gjennom språk og innhold at drømmene har sin egen absurde logikk. Bøkene om Alice illustrerer også den engelske sansen for nonsenslitteratur, med ordspill, parodier og elegant tull.

Bakgrunnen for boka er forfatterens vennskap med familien Liddell, og deres datter Alice. Boka er filmet flere ganger, blant annet en Disney-tegnefilm fra 1951: Alice i Eventyrland.


Barneboken til Carrol har vært inspirasjon for flere norske produksjoner. Norgespremieren var, såvidt vi vet, Studioteatrets produksjon Lise i eventyrland på Carl Johan Theatret 20. desember 1948.

KILDER:

Olsen, Arne Thomas og Else Martinsen. "Studioteatret. Frihet og fornyelse". Universitetsforlaget AS 1995.

Wikipedia, no.wikipedia.com, 14.02.2020,  https://no.wikipedia.org/wiki/Alice_i_Eventyrland

Informasjon

(Objekt ID 5635)
Objekttype Originalverk
Originaltittel Alice's Adventures in Wonderland
Verktype Litteratur
Publiseringsdato 1865
Originalspråk Engelsk
Kategorier Eventyr, Barn, Roman, Skjønnlitteratur