Henrik Mestad

Henrik Mestad (født 1964) er en norsk skuespiller og forfatter som har arbeidet på scenen, i film og TV.

Han har vært ansatt på Nationaltheatret siden 1991, samme år som han gikk ut av Statens teaterhøgskole.

Informasjon

(Objekt ID 5837)
Objekttype Person
Funksjoner Skuespiller
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann
Les mer

Henrik Mestad debuterte i Hærmennene fra Helgeland på Nationaltheatret der han gjennom årene har tolket over 50 ulike roller, og er like fortrolig med klassikerne med samtidsdramatikken.

På Oslo Nye Teater har han spilt Johannes i Victoria (2004), mens han på Teatret Vårt var Ask Burlefot i Morten Borgersens dramatisering av Mykles Lasso rundt fru Luna (1996).

Han er også dramatiker, og har skrevet Lik meg når jeg er teit (1993) og Nansens sønn (2002) som han også har spilt i. Han har medvirket i TV-serier som Vestavind og i flere filmer, som Tatt av kvinnen og En ganske snill mann. For rollen som Kurt i August Strindbergs Dødsdansen ble han Heddanominert for Beste mannlige birolle, og han vant Amandaprisen og Kanonprisen for beste birolle i filmen Sønner i 2007.

I 2011 vant han Heddaprisen i kategorien beste mannlige hovedrolle for rollen som Mesteren i Faderen, regi Victoria Meirik, Nationaltheatret.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"Årets vinner har spilt på forskjellige scener, medvirket i tv-serier, blitt prisbelønnet for sin filminnsats, og til og med selv skrevet to skuespill. Hans talent spenner vidt: Han ble tidligere Heddanominert for tolkningen av en karakter skapt av den samme dramatikeren som sikrer ham seieren i kveld. Den gangen spilte han en vanlig, velmenende og ganske anonym mann, i år vitner hans usikre og rådløst flakkende blikk fra første øyeblikk om at han balanserer på vanviddets rand, og når galskapen tar overhånd, får han i korte klarsynte glimt også vist mannen han engang var. I rollen som mesteren i Faderen av August Strindberg på Torshovteatret har han gitt oss en ny, teksttro og til minste detalj troverdig tolkning.

Prisen for beste mannlige hoverolle går til Henrik Mestad."

Henrik Mestad ble igjen nominert til Heddaprisen 2016 i kategorien for beste mannlige skuespiller for rollen som Karsten Bernick i Samfunnets støtter (Riksteatret i samarbeid med Nationaltheatret 2015).

KILDER:

Nationaltheatret

Heddaprisen

Tilknyttet (1)
Verk (3)
Tittel Publiseringsdato Rolle
Lik meg når jeg er teit 1993, Manus, Monolog – Forfatter
Trist og Fint 1998, Manus, Kabaret – Forfatter
Nansens sønn 2002, Manus, Monolog – Forfatter