Tittel Filtype Publiseringsdato Last ned
Program til Den blinde dronningen - sommerteater (1993) pdf 1993 Last ned

Erik Ulfsby

Erik Ulfsby (født i Oslo i 1970) er en norsk teaterregissør, skuespiller og teatersjef. Han har vært teatersjef for Det Norske Teatret siden 2011. Ulfsby er utdannet ved Teaterhøgskolen i Oslo (1991-94), og ble etter fullført utdanning engasjert som skuespiller ved Trøndelag Teater, Den Nationale Scene, Teatret Vårt i Molde og i film, TV og radio.

Siden regidebuten i 2000 med Oleanna ved Teatret Vårt har stått bak en lang rekke iscenesettelser, blant annet Isslottet, Jungelboka, Jesus Christ Superstar og Tida og rommet på Det Norske Teatret.

Informasjon

(Objekt ID 5744)
Objekttype Person
Født 1970
Funksjoner Regissør, Skuespiller, Teatersjef
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann
Les mer

I 2009 ble Erik Ulfsby nominert til Heddaprisen i kategorien for beste regi, både for Lang dags ferd mot natt (Teatret Vårt) og Jungelboka (Det Norske Teatret).

Jungelboka fikk Heddaprisen i kategorien for beste barne- og ungdomsforestilling samme år.

Ulfsby mottok i 2006 Heddaprisen i kategorien for årets teaterprosjekt for forestillingen Bollywood Ibsen - Fruen fra Det indiske hav på Oslo Nye Teater.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"Kriteriene for Heddaprisene krever at årets teaterprosjekt, tidligere kalt årets teaterforestilling, skal skille seg fra andre gode forestillinger ved både å være aktuell, og en begivenhet i seg selv. Forestillingen skal også gjerne ha en original form.

Årets vinner oppfyller alle disse kravene: Den er glitrende eksotisk og fullstendig annerledes, den kjennetegnes av en sprelsk men ytterst bevisst regi, fantastisk scenografi og gode skuespillerprestasjoner. Samtidig yter den dramatikerens tekst full rettferdighet, og bygger en høyst nødvendig bro mellom teatret og våre nye landsmenn.

Årets vinner er Bollywood Ibsen – Fruen fra det indiske hav."

Erik Ulfsby har også mottatt Komiprisen to ganger, for regien av Bye & Rønning prøver keiserens nye klær (2006) og Marit Voldsæters Med ræven i fatle (2007).

I 2012 ble forestillingen Norge-Brasil, som han regisserte, nominert til Heddaprisen for beste forestilling.

Som teatersjef på Det Norske Teatret er Erik Ulfsby blant annet ansvarlig for oppstarten av Det multinorske - et treårig utdanningsprosjekt for skuespillere med flerkulturell bakgrunn.

Kilder:

Det Norske Teatret, detnorsketeatret, 11.10.2012,  https://www.detnorsketeatret.no/teatersjefar

Heddaprisen, heddaprisen.no, 14.10.2012

Utdanning

1991-1994   Skuespillerlinsjen ved Teaterhøgskolen i Oslo, Oslo, Norge

Tilknyttet (2)
Utmerkelser - Nominasjoner (1)