Helga Guren

Helga Guren (født 1986) er norsk skuespiller og danser.

Helga Guren er utdannet ved Teaterhøgskolen i Oslo, Esper Studio New York og Stockholms dramatiska högskola. Guren har medvirket i forestillinger ved Riksteatret, Det Norske Teatret, Hålogaland Teater og Dramaten. Hun har også drevet med turn og akrobatikk. Hun spiller hardingfele og har blant annet sunget med Alastair Laurence Jazz Trio.

I tillegg har hun medvirket i internasjonale danse- og teaterforestillinger, blant annet ved Moderna Dansteatern i Stockholm og ImPulsTanz i Wien.

Høsten 2008 spilte hun i musikalen Little Me, et samarbeid mellom Riksteatret og Rogaland Teater, og i 2009 medvirket hun i teatrets oppsetning av Stormen. Høsten 2009 var hun på Det Norske Teatret der hun spilte i Du ska få en dag i mårå.

Informasjon

(Objekt ID 28588)
Objekttype Person
Født 22. feb. 1986
Funksjoner Skuespiller, Danser
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Les mer

Helga Guren var nominert til Heddaprisen 2012 i kategorien for beste kvinnelige birolle for rollen som Lucifer i Sonny, regi Bjørn Ravn Carlsen, og for sin rolle i Nattergalen, regi Øyvind Osmo Eriksen og Ida Wigdel, begge på Rogaland Teater.

Helga Guren ble nominert til Heddaprisen 2013 i kategorien for beste kvinnelige hovedrolle, for rollen som Edith i Oh My God av og regissert av Yngve Sundvor, og for rollen som Diana i Når enden er god er allting godt av William Shakespeare, regi Sigrid Strøm Reibo, Rogaland Teater.

De samlede skuespillerensemblene i forestillingene Fruen fra havet og Perpleks på Rogaland Teater vant Heddaprisen 2014 i klassen for særlig kunstnerisk innsats. Helga Guren spilte i Fruen fra havet, der hun samarbeidet med Nina Ellen Ødegård, Cato Skimten Storengen, Lars Funderud Johannessen, Glenn André Kaada og Ingrid Rusten. I Perpleks spilte Ingrid Rusten, Ragnhild Mønnes, Svein Solenes og Øystein Martinsen.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"Juryen står fritt i om de ønsker å dele ut en Heddapris for særlig kunstnerisk innsats. I år ønsker juryen å dele ut en slik pris. Prisen går ikke til en regissør, scenograf eller dramatiker. Den går heller ikke til en enkelt skuespiller. Basert på to forestillinger ved ett og samme teater går prisen til skuespillerne samlet for deres ensemblespill.

Juryen ønsker å hedre samspillet mellom skuespillerne; den kollektive prestasjonen som løfter den enkeltes sterke rolleprestasjon til teateropplevelser av særlig kvalitet og verdi. En av forestillingene er en klassiker, den andre er et moderne stykke. I begge tilfeller så vi i samspillet en renhet og naturlighet som forutsetter raushet og trygghet i ensemblet. Det fellesskapet er teatrets forutsetning.

Prisen for særlig kunstnerisk innsats går til ensemblene i forestillingene Fruen fra havet og Perpleks på Rogaland Teater."

Helga Guren mottok Heddaprisen 2019 i klassen for beste kvinnelige skuespiller/hovedrolle for Dritt/La Merda.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse for prisen:

"Kjønnsidentitet og menn som på ulikt vis overkjører kvinner er blant kjennetegnene for de nominerte i kategorien beste kvinnelige skuespiller/hovedrolle. Mørke sider av livet belyses med sterke emosjoner og skarp tekst. Årets vinner kjører et knallhardt løp mot menn, samfunn og mot seg selv. Hun er kuet, men vil være i sentrum i en forestilling full av ironi, humor og rått, ubehagelig nærvær av beske sannheter. På alle måter avkledd formidler hun hovedrollens rystelser og selvinnsikt med genuin musikalitet i tekst, tonefall, blikk og bevegelse, og eier forestillingen fra start til mål."

KILDER:

Heddaprisen, 29.05.2012, http://heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?&mid=1031&aid=1030

Heddaprisen, heddaprisen.no, 10.06.2013, http://www.heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?aid=1176

Heddaprisen 2014, www.heddaprisen.no, 16.06.2014, http://www.heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?aid=1266

Heddaprisen, www.heddaprisen.no, 16.10.19, https://www.heddaprisen.no/vinnere/2019

Sceneweb om Heddaprisen, www.sceneweb.no, 16.10.19, https://sceneweb.no/nb/awarding/93019/Heddaprisen_2019-2019

Utdanning

Skuespillerutdanningen ved Teaterhøgskolen i Oslo.

Esper Studio New York.

Stockholms dramatiska högskola.