Tittel (3) Filtype Publiseringsdato Last ned
Program for Vinterscenen (2020) pdf 7. feb. 2020 Last ned
Sesongmagasin for Dansens Hus høst 2014 pdf aug. 2014 Last ned
Sesongmagasin for Dansens Hus høst 2016 pdf aug. 2016 Last ned

Hooman Sharifi

Hooman Sharifi er norsk-iransk danser og koreograf.

Med bakgrunn fra street dance og hip hop ble Sharifi tatt opp som student i dans ved KHiO, hvor han i 2000 ble uteksaminert som koreograf. Samme år opprettet Sharifi Impure Company, hvor han selv er kunstnerisk leder, koreograf og tidvis også danser. 

Informasjon

(Objekt ID 2703)
Objekttype Person
Funksjoner Kunstnerisk leder, Koreograf, Danser
Nasjonalitet Norsk, Iransk
Kjønn Mann
Address Oslo

Annen info

"Hooman Sharifi forhandler fram en komplisert balanse mellom å eksponere seg selv og selvkontroll. Han vil ikke ha merkelappen etnisk artist. Han holder et fast grep om sitt og sitt kompanis image. Hooman Sharifi er motvillig mot å markedsføre sitt kompani på de velkjente og kanskje til og med forventede måtene, slik som hjemmesider og pressefoto som viser arbeidet. Det framstår som et interessant paradoks for en mann hvis kunst og rykte i stor grad dreier seg ikke bare om hans person, men noe så personlig som hans arv."

(Utdrag fra en fyldig portrettartikkel om Hooman Sharifi, oversatt til norsk av Sceneweb.)

Fieldseth, Melanie (april 2007) Portrait. Hooman Sharifi. kultiversum, http://www.kultiversum.de, 23.11.2010, http://www.kultiversum.de/Tanz-Ballet-Tanz/Portrait-Hooman-Sharifi.html?p=4

Les mer

Hooman Sharifi er født og oppvokst i Teheran i Iran. I 1988 kom han som fjortenåring alene til Norge, sendt avgårde av sin mor og far for å få et bedre liv. I Norge ble Hooman Sharifi plassert på et hjem av barnevernet sammen med fire andre iranske gutter i samme situasjon. De fikk tildelt en fadder, Mehrdad Ganji, som etterhvert endte opp som samtalepartner og aktør i Hooman Sharifis forestilling NO3 - hva er hjem.

I mange av Sharifis arbeider er nettopp hans egen bakgrunn det sentrale omdreiningspunktet. I verk som NO5 - han er en av oss og kan være en av dem og The desert is growing: woe to those who seek to protect it tematiserte Sharifi sin egen oppvekst og historie på ulike måter.

Det fysiske uttrykket i arbeidene til Impure Company er blant annet inspirert av hip hop og andre tilsvarende danseformer. Som koreograf arbeider Sharifi ofte med improvisasjoner. Hans arbeider kan beskrives som konseptuelle danseforestillinger, der det også forekommer at dans ikke engang er tilstede i de ferdige forestillingene. Sharifi er opptatt av å jobbe på tvers av danse- og teatersjangeren og kobler gjerne filosofiske resonnementer med tilsynelatende vilkårlige improvisasjoner. Som danser er han også selv nokså ukonvensjonell, i kraft av sin svært utypiske dansekropp.

Impure Company består av fem dansere, to produsenter og to dramaturger i tillegg til Sharifi selv. Impure Company deltok på Performancefestivalen 2011 Kunstbanken Hedmark Kunstsenter med performancen Once upon a time country HamarHooman Sharifi produserte forestillingen og fremførte den med Rikke Baewert og Loan Ha

Intervju med Sharifi i Dagsavisen.

Artikkel om Sharifi skrevet av Melanie Fieldseth på nettstedet Kultiversum (på engelsk).

Kilde 1: Wikipedia, wikipedia.org, 23.11.2010, http://no.wikipedia.org/wiki/Hooman_Sharifi

Kilde 2: Fieldseth, Melanie (april 2007) Portrait. Hooman Sharifi. kultiversum, http://www.kultiversum.de, 23.11.2010, http://www.kultiversum.de/Tanz-Ballet-Tanz/Portrait-Hooman-Sharifi.html?p=4

Utdanning

KHiO, uteksaminert koreograf i 2000.

Tilknyttet (2)