herStay

herStay er navnet på kompaniet til danser og koreograf Monica Emilie Herstad. Stiftelsens formål er å produsere, utvikle og formidle kunstnerisk arbeid av Monica Emilie Herstad samt å drive virksomhet med beslektede kunstarter og uttrykk.

Informasjon

(Objekt ID 586)
Objekttype Organisasjon
Organisasjonstype Kunstnergruppe
Hovedfokus Tverrkunstnerisk, Dans
Etablert 28. apr. 2000
Epost info@herStay.net
Nettsted herStay
Uttrykksformer Tverrkunstnerisk, Dans, Performance

Kontaktinformasjon

Adresse Drammensveien 83A, 0271 Oslo
E-post info@herStay.net
Telefon 4741521501

Annen informasjon

Organisasjonsform Stiftelse
Organization number 985 233 489
Medlem av Danse- og teatersentrum (DTS)
Les mer

Leah Garland ved NYU/Eugene Lang College, New School for Social Research, NY, analyserte Monica Emilie Herstads dans i sin avhandling "Feminism and Fashion?: The Choreography of Monica Emilie Herstad", (NYU/Eugene Lang College, New School for Social Research, NY):

"Herstad har utviklet sin koreografi til en slags egenanalyse, et hypermottagelig modus som motiveres av avgjørelser om å bevege seg. (...)

Jeg tenker på hennes dans som en form for dypt spill, et begrep fra Victor Turner som beskriver en aktivitet med utspring i spontanitet, som er dypt meningsfylt for deltakerne. Innen koreografiens ramme utforsker Herstad sin underbevisshet og svarer med klare valg. Som i psykoanalytisk praksis fokuserer Herstad sin bevissthet mot øyeblikket hun er i og hun responderer gjentatte ganger på rommet, lyden, publikum, videoskjermen. (...)

Heller enn å la dansekroppen representere en idé eller metafor, undersøker Herstads kropp i sin opptreden øyeblikkets tid og rom. (...)

Som en konsekvens finnes ikke ett enkelt svar på hvordan hennes bevegelser forholder seg til hverandre, dansen genererer en analytisk opplevelse for publikum – uten et svar, ligger meningen i den som spør og hans/hennes formulering av spørsmål og tolkning. Imidlertid er denne tolkningens innhold i stor grad formet av Herstads utforskning av en idé om femininitet og stil."

Professor Sondra Horton Fraleigh ved New York State University skrev følgende i sin bok Dancing into Darkness (direkte oversatt: Å danse inn i mørket), publisert av Pittsburgh University Press, 1999:

"Nå er det slik at uansett hvor jeg drar lærer jeg om butoh-inspirert dans og teater: I Canada, i USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Brasil og aller nyligst i Norge, med den butoh-inspirerte gruppen til Monica Emilie Herstad. Susannah Akerlund bærer tradisjonen videre i Sverige og San Francisco er vertskap for en årlig internasjonal Butoh-festival gjennom d-net."

Begge disse tekstene var opprinnelig skrevet på engelsk, og er oversatt til norsk av Scenewebs Lillian Bikset. For engelsk originaltekst, trykk på fanen English øverst til høyre.

Tilknyttede personer (1)
Monica Emilie Herstad – Koreograf