herStay

Også kjent somHERSTAY FUNDATIONAL
OrganisasjonstypeKunstnergruppe
HovedfokusTverrkunstnerisk, Dans
Etablert28. apr. 2000
Epostinfo@herStay.net
NettstedherStay
UttrykksformerTverrkunstnerisk, Dans, Performance

Om herStay

herStay er navnet på kompaniet til danser og koreograf Monica Emilie Herstad. Stiftelsens formål er å produsere, utvikle og formidle kunstnerisk arbeid av Monica Emilie Herstad samt å drive virksomhet med beslektede kunstarter og uttrykk.

Les mer

  • Images (0)
  • Video (0)
  • Audio (0)
  • Files (0)

Mer om herStay

Leah Garland ved NYU/Eugene Lang College, New School for Social Research, NY, analyserte Monica Emilie Herstads dans i sin avhandling "Feminism and Fashion?: The Choreography of Monica Emilie Herstad", (NYU/Eugene Lang College, New School for Social Research, NY):

"Herstad har utviklet sin koreografi til en slags egenanalyse, et hypermottagelig modus som motiveres av avgjørelser om å bevege seg. (...)

Jeg tenker på hennes dans som en form for dypt spill, et begrep fra Victor Turner som beskriver en aktivitet med utspring i spontanitet, som er dypt meningsfylt for deltakerne. Innen koreografiens ramme utforsker Herstad sin underbevisshet og svarer med klare valg. Som i psykoanalytisk praksis fokuserer Herstad sin bevissthet mot øyeblikket hun er i og hun responderer gjentatte ganger på rommet, lyden, publikum, videoskjermen. (...)

Heller enn å la dansekroppen representere en idé eller metafor, undersøker Herstads kropp i sin opptreden øyeblikkets tid og rom. (...)

Som en konsekvens finnes ikke ett enkelt svar på hvordan hennes bevegelser forholder seg til hverandre, dansen genererer en analytisk opplevelse for publikum – uten et svar, ligger meningen i den som spør og hans/hennes formulering av spørsmål og tolkning. Imidlertid er denne tolkningens innhold i stor grad formet av Herstads utforskning av en idé om femininitet og stil."

Professor Sondra Horton Fraleigh ved New York State University skrev følgende i sin bok Dancing into Darkness (direkte oversatt: Å danse inn i mørket), publisert av Pittsburgh University Press, 1999:

"Nå er det slik at uansett hvor jeg drar lærer jeg om butoh-inspirert dans og teater: I Canada, i USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Brasil og aller nyligst i Norge, med den butoh-inspirerte gruppen til Monica Emilie Herstad. Susannah Akerlund bærer tradisjonen videre i Sverige og San Francisco er vertskap for en årlig internasjonal Butoh-festival gjennom d-net."

Begge disse tekstene var opprinnelig skrevet på engelsk, og er oversatt til norsk av Scenewebs Lillian Bikset. For engelsk originaltekst, trykk på fanen English øverst til høyre.