Petrusjka Teater

OrganisasjonstypeKunstnergruppe
HovedfokusFigurteater
Etablert1978
NettstedPETRUSJKA TEATER
UttrykksformerTverrkunstnerisk, Figurteater

Om Petrusjka Teater

Petrusjka Teater ble etablert i Trondheim i 1978 av Tatjana Zaitzow. Petrusjka Teater har produsert over 30 prosjekt, hovedsaklig figurteaterforestillinger, i tillegg til kurs og workshops, flere produksjoner for fjernsyn og utstillinger av egne prosjekt med figurer, scenografi og tegninger. I dag har Petrusjka Teater base i Oslo.

Les mer

  • Images (0)
  • Video (0)
  • Audio (0)
  • Files (0)

Egne produksjoner

Vis mindre

Vis alle

Tilknyttet

Vis mindre

Vis alle

Mer om Petrusjka Teater

Petrusjka Teaters målsetting er å spre kjennskap til, og nysgjerrighet for figurteater som kunstnerisk uttrykksform. De benytter dukker, objekter og bevegelig scenografi for å fortelle en historie på scenen. Skuespillerne/dukkespillerne manipulerer og gir disse elementene liv, sjel og beånder dem med et spesielt uttrykk. Skuespilleren utgjør selve maskineriet i elementene, men de spiller også selv som vanlige skuespillere av kjøtt og blod, med elementene som levende motspillere. Det er grenselandet mellom levende skuespillere og døde objekter som skaper dukketeatrets magi og unike særegenhet.

Petrusjka Teater var Trondheims første profesjonelle frie teatergruppe med figurteater som scenespråk. Siden starten har Petrusjka Teater produsert over 30 prosjekt, også for fjernsyn. Kompaniet har laget flere utstillinger med figurer, scenografi og arbeidstegninger fra egne produksjoner. Petrusjka Teater har vist sine forestillinger på turnéer og festivaler i hele Skandinavia, Frankrike, Tyskland, Polen, det tidligere Jugoslavia, Slovenia, Russland, Estland og Canada. Petrusjka Teater og Tatjana Zaitzow har mottatt nasjonale og internasjonale priser.

Flere av medlemmene som har vært tilknyttet Petrusjka Teater opp gjennom årene og fått sin dukketeaterutdannelse her, og har senere startet egne grupper.

Teatret har mottatt flere nasjonale og internasjonale priser for sine forestillinger og for sitt arbeid for å fremme forståelsen for dukketeater som kunstnerisk uttrykksform.

Petrusjka Teater har fra 2005 trappet ned egen produksjon, men teatrets kunstneriske leder arbeider stadig som figurmaker og scenograf i samarbeid med andre figurteatre som Oslo Nye Dukketeater, Cirka Teater, Figurteateret i Nordland, Riksteatret og Teater Innlandet.

Allt av Petrusjka Teaters arbeider (figurer, scenografi, plakater, fotos, arbeidstegninger og arbeidsnotater) er gitt som gave til Sverresborg Trøndelag Folkemuseum i Trondheim. Intensjonsavtalen går ut på å la dette materialet bli mest mulig tilgjengelig for alle ved å opprette et permanent Figurteaterhus med kontinuerlige utstillinger.

KILDER:

Danse- og teatersentrum, Teatersentrum Forestillingskatalog 1989, 05.04.2016

Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival, www.pit.no, 10.08.2010, http://2005.pit.no/vis_tgruppe.asp?ProgType=1&gruppe=Petrusjka%20Teater

Store Norske Leksinkon, snl.no, 17.10.2011, http://snl.no/Petrusjka_Teater

Wikipedia, http://no.wikipedia.org, 10.08.2010, http://no.wikipedia.org/wiki/Petrusjka_Teater