Teater Joker

OrganisasjonstypeTeatergruppe
HovedfokusBarn og unge, Teater
Etablert1991
Epostkari@teaterjoker.no
NettstedTeater Joker
UttrykksformerTverrkunstnerisk, Teater

Om Teater Joker

Teater Joker er et fritt scenisk kompani med en overordnet målsetting om å skape ny scenekunst, gjerne i samarbeid med en dramatiker om utviklingen av manuskriptet. Kompaniet ble etablert i Paris i 1991 av Nina Carlheim Gyllensköld (Sverige) og Niels Peter Underland (Norge) og har siden skapt nye forestillinger i hovedsak for barn og unge. Alle forestillingene har turnert over store deler av landet.

Les mer

  • Images (0)
  • Video (0)
  • Audio (0)
  • Files (0)

Utmerkelser

  • Gulljerven 2019
    Nominert i kategorien Årets tilbakemelding

Egne produksjoner

Vis mindre

Vis alle

Coproduksjoner

Tilknyttet

Vis mindre

Vis alle

Mer om Teater Joker

Det er den skapende utøveren som står i sentrum for Teater Jokers arbeidsprosess og dette kjennetegner også deres forestillinger. Teater Joker forsker i sceniske uttrykk som er lette å turnere med.

Kompaniet ble startet og drives fortsatt av regissør og skuespiller Niels Peter Underland.

I 2010 består Teater Joker foruten Underland selv av Guri Glans, Kari Ramnefjell og Haakon Strøm. De ulike forestillingene har turnert over hele Norge i regi av Den kulturelle skolesekken. Forestillingen Trillefolket ble for eksempel spilt 255 ganger og sett av over 30 000 barn. Kompaniet har spilt på Black Box Teater og Det Åpne Teater (nå Dramatikkens Hus). 

Helt siden starten har Teater Joker laget forestillinger for barn og unge, og alltid med utgangspunkt i den skapende skuespilleren i møte med en fortelling og med publikum. Selv om Teater Joker har samarbeidet med dramatikere som har skrevet for dem (Brødre av Silje Vethal [2004] og Hundre Værelser av Jesper Halle [2007]), er det framfor alt dramatiseringer av fortellinger for barn som preger kompaniets arbeid. Eventyret om Rike Per, Tore Renbergs bøker Hando Kjendo, illustrert av Kim Hiorthøy (1999), og Trillefolket, illustrert av Per Dybvig (2002) og Tutomaten (2008) er eksempler på det siste. En forklaring på denne forkjærligheten for å dramatisere allerede eksisterende verk kan knyttes til Teater Jokers spillestil og fortellerform.

I mange av sine forestillinger tar kompaniet i bruk den teatrale og overskuddspregede spillestilen tegneseriemime. Tegneseriemimen kjennetegnes ved at den tar utgangspunkt i et tomt rom og i kroppens muligheter. Aktørene skaper alt som skjer i fortellingen og er på én og samme tid lydkulisser, scenografi og figurer. Uttrykksformen tar i bruk teknikker vi kjenner igjen fra filmen, som sakte film, oversiktsbilder, spoling, nærbilder og stillbilder. Kompaniet bruker også masker og figurer.

Kilde:

Teater Joker, teaterjoker.no, 07.12.2010, http://www.teaterjoker.no/Teater_Joker/Nyheter/Nyheter.html