Niels Peter Underland

Niels Peter Underland (født 1962) er en norsk skuespiller, regissør og pedagog.

Han er kunstnerisk leder i Teater Joker, hvor han også fungerer som regissør og skuespiller. Han er ansatt som dosent ved OsloMET.

Underland regisserte Brune, som i 2017 mottok Heddaprisen i klassen for beste barneforestilling. Sammen med ensemblet dramatiserte han også manus til forestillingen etter en bok av Håkon Øvreås. Brune ble produsert av Teater Joker i samarbeid med Akershus Teater.

Informasjon

(Objekt ID 173)
Objekttype Person
Funksjoner Kunstnerisk leder, Regissør, Skuespiller, Pedagog
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann
Epost nielspeter.underland@hioa.no
Address Stensberggata 17, 0170 Oslo
Nettsted
Les mer

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse for prisen til Brune:

"Essensen i all teaterkunst er den teatrale forvandlingen hvor hendelser, objekter og aktører fremstår på nytt og annerledes vis, for å gi liv til en alternativ virkelighet. Slik er teatret nært beslektet med barnets kreative skaperkraft, både som en kilde til ubekymret lek og som et sted å søke tilflukt når virkelighetens verden ikke riktig fortoner seg slik som den burde. Årets barneforestilling understreker og feirer dette slektskapet i en presis og samtidig leken regi hvor skuespillerne briljerer som overskuddspregede forvandlingskunstnere. Uanstrengt veksler de mellom ulike roller, og gir i fellesskap fysisk form til en rekke scenografiske elementer og rekvisitter. Språket er tidstypisk og troverdig i en dramatisering basert på den prisbelønte norske barneboka med samme navn, utgitt i 2013."

Underland har arbeidet som skuespiller ved flere norske scener, og har hatt regi blant annet for Cirka Teater. Han har også vært butoh-danser med Min Tanaka i Tokyo på Setagaya Theater.

Underland er utdannet ved Écôle Jacques Lecoq.

I tillegg til produksjonene som framgår av Scenewebs liste, har Niels Peter Underland blant annet medvirket i forestillingene Mba Yambe, Il etait une fois, CITO, Ouagadougou, Burkina Faso, manus/regi (2011), Fate Attenziona ai Baobab, Teatrodanza Fannia, Locarno, danser (1990), Moribonds, Les Scenokrates, Luzern, skuespiller (1988).

KILDER:

teaterjoker.no, teaterjoker.no, 21.12.2011, http://www.teaterjoker.no/Teater_Joker/Om_oss.html

Heddaprisen, heddaprisen.no, 19.06.2017, https://www.heddaprisen.no/vinnere/2017

Utdanning

Écôle Jacques Lecoq, 1986-88

Tilknyttet (1)
Verk (1)
Tittel Publiseringsdato Rolle
Brødre Manus – Forfatter