Forestillingsprogram for Det Norske Teatrets produksjon Trettendagskvelden (1941)

Informasjon

(Objekt ID 77244)
Objekttype Multimedia
Publiseringsdato 18. mai. 1941
Digitaliseringsdato 1. mar. 2017
Aksesjonsdato 15. sep. 2017
Kategori Tekst / Program
Lisens

© Det Norske Teatret

Farger Svart/ hvitt
Antall sider 20 sider
Bunnmateriale papir
Illustrasjon Illustrert
Emneord Teater, Program, Komedie, 2. verdenskrig
Språk Nynorsk
Last ned medieobjekt

Forestillingsprogram for Det Norske Teatrets produksjon Trettendagskvelden (1941) 

Programmet er digitalisert av Nasjonalbiblioteket

Trettendagskvelden ble sensurert av Statens Teaterdirektorat bl.a. på følgende måte: Marvolio (Edvard Drabløs) fikk i lov til å ha røde hoser med gule sokkebånd. Det ble ansett å krenke de nasjonale fargene.

Etter forestillingen 21. mai stengte teatret på grunn av skuespillerstreiken under 2. verdenskrig:

Skuespillerne var de første yrkesgruppene i Norge som havnet i strid med tyskerne. Dette skjedde som følge av de strenge innstrammingene det første okkupasjonsåret. Først og fremst dreide konflikten seg om at skuespillere ved Nationaltheatret nektet å ta oppdrag for kringkastingen. NRK var NS-styrt og de påla skuespillere å ta oppdrag for NRK i fritiden, hvor de skulle lese opp nazistisk propaganda. En motstandsgruppe ved Nationaltheatret stod i spissen for denne motstanden. Skuespillerne som nektet fikk yrkesforbud. Denne situasjonen førte til skuespillerstreik som startet 21. mai 1941 i Oslo, Bergen og Trondheim. 15 skuespillere og tillitsmenn ble arrestert, bl.a. Georg Løkkeberg, Arnulf Øverland, Francis Bull, Henki KolstadErik Melbye Brekke  og Leif Juster.

Det var Terboven selv som var i spissen for dette arbeidet, han ville knuse all motstand med makt og det ble truet med harde straffer, bl.a. dødsstraff. Skuespillerne gikk da i forhandlinger med tyskerne hvor de gikk inn for å oppta arbeidet igjen om de arresterte ble satt fri. Tyskerne derimot nektet å forhandle, de krevde vilkårsløs kapitulasjon. Dette fikk de og de arresterte ble med tiden også satt fri, de siste slapp ut i juli 1942.

Skuespillerstreiken i mai 1941 utløste også en konflikt mellom institusjonene og okkupantene, da teaterlederne stilte seg på lag med skuespillerne. Teatrene stengte dørene 21. mai og nektet å søke NS om tillatelse til å drifte, slik NS krevde. Konflikten endte med at styret og ledelsen ved Nationaltheatret ble arrestert og NS-medlemmet Gustav Berg-Jæger ble innsatt som teatersjef. Denne innsettelsen førte til publikumsboikott ved teatret. Bare tyskerne kom for å se forestillingene.

KILDER:

Birkelund, Sigurd:  NS og teaterlivet under okkupasjonen. Masteroppgave, UiO, 2014

Nasjonalbiblioteket, forestillingsprogram overlevert Sceneweb, 01.03.2017, forestillingsprogram for Antigone (1945) overlevert Sceneweb, 21.10.2015.

Tilknyttet (2)