Kine Bendixen

Kine Bendixen (født . mai 1945) er skuespiller ved Trøndelag Teater.

Kine Bendixen tok først utdanning som pianist, og studerte deretter ved Statens Teaterhøgskole, før hun kom til Trondheim i 1975. Hun har siden arbeidet ved Trøndelag Teater, men med enkelte avbrudd ved Nordland Teater og Cabaret-gruppen i Oslo.

Informasjon

(Objekt ID 6926)
Objekttype Person
Født 1. mai. 1945
Funksjoner Skuespiller
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Les mer

Kine Bendixen debuterte ved Trøndelag Teater som Jessica i Shakespeares Kjøpmannen i Venedig og har siden medvirket i over 70 forestillinger - alt fra musikaler, revy og komedier til klassikere og moderne dramatikk.

Blant hennes mange roller er Ragnhild i Duuns Medmenneske, grevinnen i Lulu og fru Død i Mein Kampf. I løpet av de siste årene har hun bl. a. medvirket i Kasimir og Karoline, Ifigeneia, Tolvskillingsoperaen, Rock'n Roll Wolf og En palestinsk reise.

Kine Bendixen vant Heddaprisen 2013 i klassen for beste kvinnelige birolle/medspiller for rollen som Jackie Kennedy i Prinsessedrama av Elfriede Jelinek, regi Hilde Brinchmann, Trøndelag Teater.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"Prisvinneren fremstiller et tragisk livsløp med en blanding av intelligent innlevelse og kjølig avstand. Hun finner frem stykkets bisarre undertoner, filosofiske utlegninger og popkulturens klisjeer. Alt dette formidler hun med absurd humor og sårbarhet. Forfatterens rasende flom av ord fikk gjennom henne en tolk som kunne ta vare på språkets energi og det skiftende og hemmelighetsfulle i en assosiasjonsrik tekst. Prisvinnerens tolkning av ett av vår tids ikoner, en kvinne som utslettet seg selv og spilte rollen som media hadde regissert til henne, er en stor prestasjon. Dramatikeren sier at hun ville lage en frekk motsvarighet til de store kongedramaene. Årets prisvinner tar imot utfordringen; Jackie Kennedy, i Prinsessedrama, ble i hennes tolkning en elsket og bedratt, opphøyet og ydmyket dronning. Årets pris for beste kvinnelige birolle/medspiller går til Kine Bendixen."

Kilde:

Heddaprisen, heddaprisen.no, 10.06.2013, http://www.heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?aid=1176