Tittel Filtype Publiseringsdato Last ned
Program til Heksene (1999) sommerteater i Frognerparken pdf 1999 Last ned

Heidi Gjermundsen Broch

Også kjent som: Heidi Gjermundsen

Heidi Gjermundsen Broch (født 1975, Råde i Østfold) er en norsk sanger og skuespiller. Hun er særlig kjent for sine musikalroller.

Heidi Gjermundsen Broch er utdannet fra Liverpool Institute of the Performing Arts (LIPA) og Statens Teaterhøgskole.

Informasjon

(Objekt ID 5780)
Objekttype Person
Også kjent som Heidi Gjermundsen
Født 1. mar. 1975
Funksjoner Skuespiller, Sanger
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Les mer

Heidi Gjermundsen Broch ble ansatt ved Det Norske Teatret i 2000 og debuterte samme år i hovedrollen (Klara) i Michael Wiehes Keisaren av Portugalia etter Selma Lagerlöfs roman.

Senere har hun spilt blant annet Josefine i Bør Børson, Jenta i Jon Fosses Vakkert (2001), Eliza Doolittle i My Fair Lady (Oslo Nye Teater 2003), tittelrollen i Piaf (2004), dronning Isabel i Richard II (2005), tittelrollen i An-Magritt (2007), Polly Peachum i Tolvskillingsoperaen (2008), Maria i Which Witch (2008), Donna i Mamma Mia (Folketeatret 2009), Diana i Next to Normal (2010 og 2011). Der teater ikke er spesifisert, ble forestillingene satt opp av Det Norske Teatret.

I september 2011 ga hun ut plata Blåøyd Jævel med sanger av Alf Prøysen, og med sanger fra denne åpnet hun Det Norske Teatrets nye foajéscene Bikuben 23.09.2011.

Samme måned mottok hun både Heddaprisen for beste kvinnelige hovedrolle og Kritikerprisen i klassen for teater for sin rolle som Diana i Next to Normal.

Heddajuryens begrunnelse lød:

"Det er ikke mer enn elleve år siden årets vinner fullførte en mangslungen femårig utdannelse, men hun har allerede rukket å være med i nærmere 20 oppsetninger, og i et stort flertall av dem har hun attpåtil spilt hovedrollen! Som skuespiller er hennes store styrke en usedvanlig allsidighet: Med glans tolker hun klassikere som William Shakespeare og samtidsdramatikere som Jon Fosse, samtidig som hun på enestående vis behersker en helt annen sjanger - musikkteatret. Årets vinner har, gjennom sin gripende, finstemte og dypt menneskelige tolkning av den bipolare amerikanske husmoren Diana i Next to Normal på Det Norske Teatret, gitt det definitive beviset på at musikkteater kan være stor scenekunst."

I sin tale på vegne av Norsk Kritikerlag under utdelingen av Kritikerprisen, sa Lillian Bikset blant annet:

"Det er ganger teatret gir språk til det som mangler språk. Når det som er vanskelig eller umulig å uttrykke i det daglige får form av sannhet på scenen.  Det er ganger forestillinger blir sittende i minnet lenge etter at du har sett dem, og neste gang du trenger ordene, finner du dem. Fordi du har sett noe og forstått noe du ellers kunne - eller ville - ha valgt å se bort ifra. Årets kritikerprisvinner får prisen for en slik rolle. (...) Hun er i stand til å fornye seg som skuespiller for hver rolle hun gjør. I stemme, i mimikk og i kroppsspråk har hun et bemerkelsesverdig uttrykksregister. Hun har høy scenisk intelligens og hun har en psykologisk innsikt som setter henne i stand til å formidle også det sammensatte. Heidi Gjermundsen Broch er en usedvanlig nyansert skuespiller med stor forståelse for menneskelig mangfold. Det gjør at hennes rollefigurer oppleves som ekte og troverdige".

Heidi Gjermundsen Broch var også nominert til Heddaprisen i klassen for beste kvinnelige hovedrolle i 2008, da for rollen som An-Magritt i An-Magritt på Det Norske Teatret.

Heidi Gjermundsen Broch er gift med skuespiller Nicolai Cleve Broch, og het Heidi Gjermundsen før ekteskapet.

Kilder:

Store Norske Leksikon, http://snl.no/Heidi_Gjermundsen_Broch

Kritikerlaget, http://www.kritikerlaget.no/pages/nor/650-teaterkritikerprisen_til_heidi_gjermundsen_broch

Det Norske Teatret, http://www.detnorsketeatret.no/ActorDetails/tabid/134/EmployeeID/36/Default.aspx

Heddaprisen

Utdanning

Liverpool Institute of the Performing Arts (LIPA), 1995-1997

Statens Teaterhøgskole, 1997-2000