Victoria H. Meirik

Victoria Meirik er en norsk regissør.

Victoria Meirik er født i Norge i 1970, men hun har vært bosatt i Kuwait, Portugal, Frankrike og Nederland. Hun har studert drama ved Skrivekunstakademiet i Hordaland, teatervitenskap ved UiO og er utdannet instruktør fra regilinjen ved Amsterdam Kunsthøgskole.

Victoria Meirik har vært regissør i Nederland der hun blant annet hadde ansvaret for den nederlandske premieren av Jon Fosses Mor og barn i 2001. I 2004 regisserte hun sitt eget skuespill To the dogs i Amsterdam.

Informasjon

(Objekt ID 5706)
Objekttype Person
Funksjoner Regissør
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Les mer

Victoria Meiriks første regioppgave i Norge var Ivanov på Hålogaland Teater (2004). I Norge har hun blant annet regissert Hedda Gabler på Den Nationale Scene (2009), Tsjekhovs Onkel Vanja (2009), Shakespeares Richard III (2005) og Krig av Lars Norén (2005) på Rogaland Teater, samt Jon Fosses Natta lyser sitt mørke på Tegnspråkteatret Manu (2008).

Hun ble nominert til Heddaprisen i klassen for beste regi for Blackbird på Nationaltheatret i 2006.

I 2010 fikk hun Heddaprisen i denne kategorien for Antigone på Trøndelag Teater (2009). Heddajuryen ga følgende begrunnelse:

"Etter å ha utdannet seg, og startet sin karriere, i et land der den innovative, visuelle scenekunsten står sterkt, valgte årets vinner å vende tilbake til Norge. En rekke ukonvensjonelle klassikertolkninger med gjennomført instruksjon og overraskende visuelle elementer har ført til at denne regissøren nå regnes som en av landets mest interessante.

Årets beste regi kjennetegnes ved et stramt, engasjert og fast grep om konflikten mellom samfunnets lov på den ene siden og enkeltmenneskets rettsoppfatning på den andre. Sammen med skuespillernes konsekvente og presise spill fører en vellykket bruk av moderne visuelle virkemidler til at den tidløse, evigaktuelle klassikeren kommer oss nær.

Prisen for Beste regi går til Victoria Meirik for hennes helhetlige fremstiling av Antigone på Trøndelag Teater."

Hun var også nominert til Heddaprisen for beste regi i 2011 for regien av Faderen av August Strindberg, Nationaltheatret.

Siden Hanne Tømta i 2009 overtok som sjef for Nationaltheatret, har Victoria Meirik vært teatrets faste regissør.

Kilder:

Heddaprisen

NTO, nto.no, 28.04.2011, http://www.nto.no/pub/NTO/hedda/?aid=485#NTO

Tilknyttet (1)
Verk (1)
Tittel Publiseringsdato Rolle
Halve himmelriket 1995, Manus – Forfatter
Utmerkelser - Tildelinger (2)