Gilli

Inngår i produksjon Gilli medvirket i programserien "Kometkameratene".

Gilli var forsker og én av figurene i programserien Kometkameratene. Serien handlet om ni romvesener som nærmet seg jorda i et romskip. Mannskapets oppgave var å finne ut hva menneskene holdt på med. Gilli drev forskning både ombord i Romskipet og nede på jorda.

Kometkameratene ble skapt av det svenske selskapet BLA i Stockholm i samarbeid med NRK Super. BLA har spesialisert seg på figurteater for fjernsyn. Selskapet var ansvarlig for idé, manus, regi og laging av figurer. Instruktør og ansvarlig for konsept var Petter Lennstrand (BLA Stockholm). 

Det ble skapt tilsammen 48 episoder i tidsrommet 2008 til 2011.

Informasjon

(Objekt ID 146140)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 2008
Kategori Muppet
Emneord Barn
Størrelse Ca. 60-70 cm.
Lisens

NRK Super og BLA Stockholm. 

Les mer

Det var seks voksne og og tre unge romvesener (Rampejentene) som nærmet seg jorda i romskipet. Gilli drev med forskning ombord på romskipet og nede på jorda. Han reiste ofte ned til jorda og snakket med barn for å få dem til å forklare forskjellige menneskelige handlinger og begreper. 

I hver episode ble to romvesener sendt til jorda for å undersøke en eller annen menneskelig aktivitet. Foruten undersøkelser handlet det om å kunne kommunisere med menneskene. Tilbake i romskipet diskuterte mannskapet  hva de to utsendingene egentlig hadde opplevd i møte med folk på jorda.

Gilli ble spilt av Ole Jacob Lindberg. 

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

https://no.wikipedia.org>wiki>Kometkameratene 

Giver: Utlånt av NRK Super.

Transportert: 15.02. 2024.

Materialtyper

Gilli hadde masse orange, lodden og busketet fuskepels. Pelsen dekket hode, de to kjempemessige ørene som sto rett ut, deler av halsen, hender og underarmene. Lilla var en farge som dominerte Gilli; overarmer og kropp var kledd i lilla og denne 'bekledningen' var høyst sansynlig laget av et syntetisk materiale.   

Under denne drakten var det ikke godt å vite hva som skjulte seg av materialer. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto, se også kilder. 

Konstruksjon/teknikk

De fleste figurene i Kometkameratene hadde samme konstruksjon, m a o de var konstruert som muppets. Det betyr at figuren hadde et stort og bevegelig munnparti som figurspilleren spilte med en hånd. Den anddre hånden til figurspilleren ble brukt til vekselsvis å spille Gillis høyre el. venstre hånd. 

Underarmen og hånden til figuren Gilli var forstørret rent fysisk og den sterke orange fargen fremhevet størrelsen og bevegelsen. Figuren var konstruert for én spiller.  For å kunne spille med begge armene/hendene samtidig var det nødvendig med to figurspillere.

Gilli var en kryssning mellom en muppet og en marott. Sistnevnte figur har en hånd/arm som er figurspillerens egen hånd/arm, kamuflert og tilpasset figurens karakter. 

Vurdering er gjoort på bakgrunn av foto, se også kilder.

Tilknyttet (2)
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
Kometkameratene (produksjon) – Muppet
Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler