Mook

Inngår i produksjon Også kjent fra "Kometkameratene", NRK.

Mook var én av figurene i programserien Kometkameratene som handlet om ni romvesener som nærmer seg jorda i et romskip. Mannskapets oppgave var å finne ut hva menneskene hodt på med. Kometkameratene ble skapt av det svenske selskapet BLA i Stockholm i samarbeid med NRK Super.

BLA har spesialisert seg på figurteater for fjernsyn. Selskapet var ansvarlig for idé, manus, regi og laging av TV-figurer. Instruktør og ansvarlig for konsept var Petter Lennstrand (BLA Stockholm). 

Det ble skapt tilsammen 48 episoder i tidsrommet 2008 til 2011.

Informasjon

(Objekt ID 146125)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 2008
Kategori Muppet
Emneord Barn
Størrelse Ca.150 cm.
Lisens

NRK Super og BLA Stockholm.

Les mer

Mannskapet på romskipet besto av seks voksne og og tre unge romvesener (Rampejentene). Mook var romskipets mekaniker og han måtte ofte hjelpe kaptein Lu med å reparere den mekaniske døra inn til romskipets kontrollsenter.

I hver episode ble to romvesener sendt til jorda for å undersøke menneskelige aktiviteter. Det handlet også om å kommunisere med menneskene. Tilbake i romskipet diskuterte mannskapet hva de to romvesene egentlig hadde opplevd i møte med mennesker. 

Mook ble spilt av figurspiller Aslag Guttomsgaard

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

https://no.wikipedia.org>wiki>Kometkameratene   

Giver: NRK Super.

Transportert: 15.02. 2024.

Materialtyper

Hode, halsen og labbene til Mook ble laget av langhåret 'fuskepels' i en dyp burgunder farge. Til kropp og overarmer ble det brukt et beige stoff uten synlig struktur. Sannsynligvis var materialene syntetiske. 

Mook har tydelige øyne med orange vipper og en lang tynn, rød nese. Den står litt på skjeve. Karakteristisk er også de to høye, tynne 'følerne' som står rett opp fra hodet. De to store hendene av fuskepels, også i burgunderrød farge, er svært dominerende for denne figuren. I disse hendene ligger også mye av uttrykket til denne figuren, sammen med munnen. 

Overarmene og kroppen til Mook er anonym, tynne armer og kropp, men kroppen skjuler armen til figurspilleren, hvis hånd skal bevege munnen til Mook. 

 Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Mook var en krysssning mellom en muppet og en marott. En muppet har stor munn som 'snakker', munnen kan åpnes og lukkes. Det er figurspillerens ene hånd/arm som spiller munnen til figuren.

En marott bruker figurspillerens ene hånd som figurens hånd. Med hånden kan marotten gripe gjenstander og gjøre store og presise bevegelser - om det er ønskelig. Denne kombinasjonen av muppet og marott gir mange uttrykksmuligheter til figuren.

Det er lett å overspille denne type TV-figur, svært oft med TV- og teaterfigurer gjelder det at "less is more".

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.

Tilknyttet (2)
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
Kometkameratene (produksjon) – Muppet
Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler