Fantus

Inngår i produksjon Fantus, lillebror til Fantorangen, produsert av NRK Super.

Fantus var lillebror til Fantorangen. Han dukket for første gang opp i programmet Minibarna i 2019. I 2021 ble det avslørt i Fantorangens verden (første episode) at Fantorangen og Pivi fant Fantus i et egg utenfor døra til hulen/heimen sin.  

Fantus hadde et egne TV-programmer for minibarna (ett-toåringer) som for eksempel Fantus og maskinene (2021) og Fantus og dyra. Det finnes også egne bøker laget for de yngste. Serien fulgte minibarnas ulike hindringer og utfordringer. Innimellom innslagene med barna vises figuren Fantus som en yngre versjon av TV-figuren Fantorangen. Serien var preget av lange tagninger og lavt tempo. Fargevalget var sterkt og tydelig for å appellere til de yngste barna. 

Quisten Animasjon, først ved Endre Skandfer og senere ved Stig Saxegaard, var ansvarlig for design og realisering av Fantus i samarbeid med Christina Espedal i NRK. Knut Næsheim var regissør og NRK produsent. Første sesong var i 2019 som ble etterfulg at tre sesonger fram til 2022. 

Informasjon

(Objekt ID 140044)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 2019
Kategori Muppet
Emneord Barn
Størrelse Ca 50 cm.
Lisens

NRK Super.

Les mer

Berit Nermoen  spilte Fantus fra 2007 til 2015. Miriam Jacobsen fra 2015 til 2018. Inger Gundersen fra 2019 -d.d.

Kilder: no.wikipedia.org/w/index.phh?tittel=Fantus 

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024. NRK Super.

Giver:Utlånt av NRK.

Transportert: 16.03. 2024.

Materialtyper

Fantus hadde både smukk og bleie og ble laget av stikket ullgarn. Han hadde stort hode, store øyne og svært store ører. Innsiden av ørene og partier rundt øynene samt brystpartiet hadde  hadde lysere farge. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Fantus var en muppet med bevegelig munn  og armer som kan spilles med ved hjelp av stenger/pianotråd feste i hver av hendene. Disse bevegelsene kan en figurspiller gjøre alene - én hånd i munnen og én hånd på stengene. Ifølge kilder i NRK kan også øynene til Fantus beveges. For å få det til, må figurspilleren også ta fingrene i bruk, men hvordan det blir gjort er ukjent for red.

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

Seriene har vunnet Gullrutenpriser tre gangert: Gullruten 2020 i klassisk beste grafisk design/VFX, Gullruten i 2021 i klassisk beste barne- og ungdomsprogram og Gullruten 2022 i klassisk beste barne- og ungdomsprogram, regi-enkamera, underholdning.

Programmene hadde suksess hjemm og de ble solgt til utlandet. 

Tilknyttet (1)
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler