Tittel Filtype Publiseringsdato Last ned
Norske fjernsynsdukker, en historisk fagartikkel skrevet av Anne Helgesen. pdf 4. sep. 2024 Last ned

Tøfflus

Inngår i produksjon Kjent fra "Jul i Skomakergata"-julekalender i NRK.

Tøfflus var en håndfigur som ble laget til NRKs advetskalender Jul i Skomakergate. Den ble vist for første gang i desember 1979 med tilsammen 24 programmer. Manus og musikk var ved Bjørn Rønning, Mona Wiig designet og realiserte Tøfflus og Grete Høien hadde ansvar for regien. Jul i Skomakergata gikk i reprise i 1981, 1984, 1988, 1993 og 2003. Antallet repriser forteller om julekalenderens popularitet. 

Informasjon

(Objekt ID 139970)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1979
Kategori Muppet
Emneord Barn, TV-figur
Størrelse Som en tøffel nr. 37
Lisens

NRK og Mona Wiig  i fellesskap. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Tøfflus bodde i skomakerbutikken til skomaker Andersen hvis fulle navn var "Jens Petrus Andersen". I butikkdisken var det en firkantet åpning med en grønn gardin foran. Der holdt Tøfflus til og han var veldig sjenert. Det beste han visste var kruspersille. Tøfflus ble spilt av Åsmund Huser og han var skomakerens aller beste venn. Rollen som skomaker ble spilt av Henki Kolstad, hvis karakter var en svært hyggelig og snill mann som samfunnet rundt ham var avhengig av.

Innslagene med Andersen og Tøfflus var korte, men de små samtalene dem i mellom var det nærmeste seerne kunne komme det private livet til den ensomme skomakeren.  

Kilder: Mona Wiig's private arkiv. Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024. Wikipedia og NRK barne-TV (se nedenfor). 

Giver: Utlånt av NRK Super.

Transportert: 23.1. 2024.

Materialtyper

Tøfflus ble laget av mykt, brunt hanskeskinn. Håret, som i beste fall kan ligne på en hippisveis, var av stritt gjeitehår/pels. Tøfflus trengte et hårbånd for å holde håret på plass. Øynene var halve trekuler som var sortmalt og limt på  hvit filt

For å kunne spille med figuren ble det laget en underdrakt tilpasset figurspillerens hånd. 

Mona Wiig, tekstredaktør for Teaterfigur-galleriet, er figurmaker for Tøfflus. 

Konstruksjon/teknikk

Bevegelsen til Tøfflus var i munnen/gapet og i håndleddet. Gapet var  figurspillerens hånd; tommeen var underkjeve og de andre fire fingrene var  overkjeve. Denne håndstillingen formes ved hjelp av underdrakten og tilpasses figurspillerens hånd. Håndstillingen med munnbevegelser og håndleddet må være naturlig og synkront. 

Figurene bør ikke gjør for mange og umotiverte bevegelser, men finne rytme og pauser som passer denne figuren.  

Annen info

I den opprinnelige avtalen med NRK-Barne TV og figurmaker Mona Wiig står det følgende: "Dukkens Design kan ikke benyttes til annet en (sic) fjernsynsproduksjon i regi av NRK-Fjernsynet, Barne-og ungdomsavdelingen. Den kan ikke utnyttes kommersielt." (Undertegnet 22. august 1979). 

Dengang hadde NRK monopol, i dag er virkeligheten en annen.

Alle seriene er lagt ut på nettet og du finner dem på følgende adresser: 

https//:no.wikipedia.org-wiki-Jul_i_Skomakergata

https://tv.nrk.no > serie > Jul-i-skomakergata

Tilknyttet (3)
Mona Wiig (person) – Designer, Figurmaker
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
Jul i Skomakergata (produksjon) – Håndfigur