Teodor

Inngår i produksjon Teddybjørnen Teodor i programserien "Så rart", for første gang i NRK 1974.

Teddybjørnen Teodor var en hanskefigur som ble laget for NRK/BUA/TV til programserien "Så rart". Programmene ble utviklet i samarbeid med de medvirkende som var onkel Lauritz og Birgit Strøm. Designer og figurmaker var Mona Wiig.

Teodor ble første gang vist på NRK/Barne-TV i 1974 med onkel Lauritz som  samtalepartner. "Så rart" ble produsert fram til 1981.

Andre programmer skulle følge etter, som "Teodors julekalender" med Eli Ryg i 1986 og 1991, "Kveldsstund med Teodor" også med Eli Ryg (1993-1995) og "Teodors påske" (1996). Teodor hadde samtale med mange selebre gjester i programmene som f. eks. dronning Sonja og biskop Rosmarie Köhn m.fl. 

Teodor var også med i magasinprogrammer. Han medvirket blant annet i to utgaver av "Før julen ringer inn" i 1996. I programmene med Teodor var det Grete Høien som hadde regien og Birgit Strøm skrev tekster og spilte med figuren. 

Informasjon

(Objekt ID 139968)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1974
Kategori Hanskefigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 50 cm.
Lisens

Mona Wiig og NRK i fellesskap.

Les mer

Birgit Støm spilte Teodor i alle programmene og hadde også stemmen til figuren. Han var en undrende og følsom karakter som uttrykte seg som et barn på tre-fire år.  

De mange programmene som Teodor medvirket i var svært populære. Det skyltes i stor grad Birgit Strøms even til å formidle denne teaterfiguren med stor innlevelse og inderlignet. Dessuten kunne Teodor snakke med alle, både høy og lav. Teodor stilte spørsmål om nære ting som alle kunne ha et forhold til og kjenne seg igjen i.

Det skulle bli et langt og populært liv for Teoodor også utenfor NRK. 

I 1991 skriver Anne Helgesen følgende: "NRK sender Teodors julesangkalender i reprise med ny pappjulekalender til salgs i butikkene og med julekassett med Eli og Teodor (dvs. Birgit Strøm) som har solgt til sølvplate allerede før den har kommet så langt som til butikkhyllene. Det kommer en ny generasjon unge seere siden serien ble sendt forrige gang, sier Birgit Strøm. Hun gleder seg over å kunne gi ungene tradisjonsstoff i en slik lang serie med program."

Videre står det i samme artikkel: "Birgit Strøm er glad i den formen der en dukke kommuniserer med levende mennesker. (...) Det kommer noe magisk inn i en realistisk verden, i en slik situasjon som opprinnelig kan være ganske hverdagslig. (...) På fjernsynet blir det nesten bare nært spill, bevegelsene må være ørsmå. Og så er det kontinuiteten som alltid må være der på scenen. På fjernsynet kan vi skape en overgang med et klipp eller en ny kameravinkel.

Kilder: NRK Barne TV.  no.wikipedia.org/wiki/Teodor_(barne-TV).

Mona Wiigs private arkiv.

Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

Giver: Utlånt av NRK Super.

Transport: 23.01. 2024.

Materialtyper

Teodor er en klassisk hanskefigur. Hodet ble skåret ut i isopor og forsterket med avispapir og lim. Underdrakten til Teodor var av myk bomull og tilpasset figurspillerens hånd. Potene var polstret ytterts for å å gjøre dem lengre. Teodors ytre 'pels' var, fra øverst til nederst, heklet av angoragarn.

Drakten til figuren ble festet til en sylinder (av stiv papp) som igjen var festet til hodet. Slik ble hode og kropp bundet sammen. Drakten er som regle litt lengre enn til figurspillerens albueleddet. Det er godt å ha litt ekstra stoff når teatefiguren beveger seg i mange retninger, ikke minst opp og ned. 

Teodor var som oftest kledd i en 'buske' med seler, sydd av smalstripede cordfløyel. Ørene var av skumgummi trukket med smårutete stoff. Han hadde en antydning til rynker i pannen og en krusedull til snute. Teodor hadde blanke knapper til øyne. Etterhvert skulle NRK sy klære for ulike høytider og anledninger til Teodor. 

Konstruksjon/teknikk

Det er ikke så mye å tilføye når det gjelder konstruksjon av en hanskefigur. Det som er viktig er at den er tilpasset spillerens hånd slik at figurspilleren har kontroll over den. Sitter den ikke riktig på hånden, har spilleren vanskeligheter med å kontrollere, dvs. bevegelsene kan bli upresise. Det er flere mulige håndstillinger på en hanskefigur, det må hver spiller finne ut av selv. Hvis figurmakeren husker rett, så ble Teodor laget for å ha to fingre (pekefinger og langfinger) i hodet, for å bære vekten av et forholdsvis stort hodet. 

Spilleteknikken derimot er langt mer utfordrende. Det kreves både styrke i arm/rygg, hånd og fingre, samt smidighet og presisjon for å spille en hanskefigur. Dessto større bevegelighet i fingre og håndledd, dessto mer kan figurspilleren uttrykke med teaterfiguren. Her må det øvelse til. 

Annen info

I kontrakten med figurmaker Mona Wiig og NRK står det: "Dukkens design kan ikke benyttes til annet enn fjernsynsproduksjoner i regi av NRK-Fjernsynet, Barne- og ungdomsavdelingen og den kan ikke utnyttes komersielt."  

Kontrakten ble undertegnet 7. jan. 1974

Kontrakten gjenspeiler den monopolsitusajon som NRK tidligere hadde. Den situasjonen har endret seg. Programseriene kan søkes på NRK og de er tilgjengelig for alle som ønsker gjensyn med Teodor.

nrk.no/video/saa-rart-med-teodor-og-onkiel-lauriz-265242 

nrk.no/video/serie/teodors-paaske/sesong/1/episode/1/

tv.nrk.no/serie/teodors-julekalender

tv.nrk.no/serie/kveldssrtund-med-teodor/1993/FALS07000193/

Tilknyttet (2)
Mona Wiig (person) – Designer, Figurmaker
Teodor (produksjon) – Hanskefigur, Hanskefigur
Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler