"The Painter"

Inngår i produksjon "The Painter", samproduksjon med Ulrike Quade Company, Jo Strømgren Kompani, Figurteatret i Nordland og Oldenburgisches Staatstheater

The Painter ble produsert i anledning av 150-års dagen for Edvard Munchs fødsel (1863-1944) og for 140 års jubileet for van Gogh.

Idé og konsept var ved Jo Strømgren, Marc Becker og Ulrike Quade. Teksten ble skrevet av Marc Becker. Ulrike Quade og Maria Landgraf var ansvarlig for teaterfigurene og Jo Strømgren hadde ansvar for regien.

Målgruppen var voksne og premieren var den 4. juni 2013 under Stamsund Teaterfestival. Produksjonen ble innstudert på fire språk: engelsk, tysk, fransk og nederlandsk.

Prosjektet ble støttet av Norsk kulturråd, Performing Arts Fund (NL) og City of Amsterdam (NL).

Informasjon

(Objekt ID 130920)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 4. jun. 2013
Kategori Figurspiller og figur
Emneord Voksne
Størrelse Ca.160 cm., samme høyde som figurspillerne.
Lisens

Figurteatret i Nordland, Jo Strømgren Kompani og Ulrike Quade Productions.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Produksjonens handling: (fra hjemmesiden til Figurteatret i Nordland):
Et TV-show bringer liv i de historiske personenene Munch og van Gogh. De blir konfrontert med nåtiden, men avviser å underkaste seg 'spillets lek'. Begge malerne ble født på den tid da modernismen var i emning. The Painter synliggjør blant annet den store kontrasten som var mellom stjernedyrking av kunstnere i dag og småborgerskapets kritikk av malerne i deres samtid. 

Skue- og figurspillere var Ulrike Quade og Cat Smits.

Kilder: figurteateret.no/produksjoner. Sceneweb.no

Giver: Figurteatret i Nordland, 15.09. 2022.

Materialtyper

Hodene til de to teaterfigurene (Munch og van Gogh) ble begge skåret ut i skumgummi. Skumgummien kan hules ut innvendig slik at figurspilleren kan spille med hånden inne i hodet til figuren. Med figurspillerens hånd inne i hodet på figuren var det mulig også å bevege på ansiktet. 

Øynene var av glasskuler og de ser realistiske ut. Den unge Munch har mye hår, trolig kunstig, den eldre har lite og det var trolig formet i skumgummi. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

I denne produksjonen ble det brukt samme konstruksjon på de to hovedfigurene (Munch og van Gogh). Teknisk sett var de en kryssning mellom marott og stangfigur. Teaterfiguren har en arm og hånd i skumgummi og en liten førerstang festet til underarmen for å kunne bevege den. Med den andre hånden holder spilleren teaterfigurens hode og kropp. Alternativt kan det være en stang festet i hodet til teaterfiguren som spilleren holder i - for å kunne spille med figuren. 

Aktørene var synlige sammen med teaterfiguren og tematikken i The Painter så vel som utformingen av figurene tilsier at spillestilen har vært realistisk, så langt det var mulig. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.

Annen info

I tillegg til de allerede nevnte samarbeidspartnere medvirket også  Oldenburgisches Staatstheater og Riksteatret til denne produksjonen. 

Mer informasjon finner du på www.figurteatret.no/produksjoner og på  https://www.ulrikequade.nl og https://jskompani.no

Tilknyttet (7)
Ulrike Quade (person) – Designer, Figurmaker
Maria Landgraf (person) – Designer, Figurmaker
Figurteatret i Nordland (organisasjon) – Opphavsperson
Jo Strømgren Kompani (organisasjon) – Opphavsperson
Oldenburgisches Staatstheater (organisasjon) – Opphavsperson
Ulrike Quade Productions / Ulrike Quade Company (organisasjon) – Opphavsperson
The Painter (produksjon) – Andre figurer