Uglion

Inngår i produksjon "Ravno - en fulglehistorie" (1989), Petrusjka Teater.

Uglion var en av karakterene i produksjonen Ravno - en fuglehistorie  av Petrusjka Teater, basert på et manus av Anne-Grete Bergsland. Historien bygget på myten om det altomfattende verdenstreet Yggdrasil. Scenografi, figurdesign/-maker, masker, kostymer og plakat var ved Tatjana Zaitzow og Anne-Grete Bergsland hadde ansvar for regi. Produksjonen hadde premiere 12. november 1988 og markerte teatrets 10 års jubileum. 

Ravno var på turné i regi av Riksteatret i 1989.

Informasjon

(Objekt ID 111894)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 12. nov. 1988
Kategori Stangfigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 35-40 cm.
Lisens

Petrusjka Teater.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Historien om Ravno handler om to fugleflokker som bor i et stort tre; de sorte ravnene og de hvigte uglene. I toppen av treet klamrer gamle Ravno seg fast, han var engang fugleflokkens kloke historieforteller. Nå er det ingen som vil å høre på ham lenger. Andre karakterer som medvirket i denne historien var Buglosson, uglenes tøffe hærfører, den lille sangglade uglen Uglion og den lille ravnejenta Ravnin som ennå ikke har lært å fly. Ravnader var ravneflokkens elegante leder.

Det enorme treet Yggdrasil utgjorde hele scenografien. Treet framsto som en silhuett i en tilpasset lyssetting. 

Uglion ble spilt av Bjørn Myrholdt både som teaterfigur og som skuespiller. De andre teaterfigurene som er registrert under denne produksjonen er Ravno og Buglossen.

Kilder: Riksteatret og Tatjana Zaitzow.

Giver: Riksteatret. 

Transportert: 14.05. 2021. 

Materialtyper

Skuespiller Uglions drakt ble sydd av eskimoskinn og ispedd "fjær" av diverse glinsende stoffer. De gule føttene ble laget av skumplast som var trukket med stoff som igjen var bygget over sko med forsterket såle. Brillene ble laget av et lett plastmateriale som ble kasjert (forsterket) og malt. Bandasjen var vanlig støttebandasje med en diger sikkerhetsnål. Krykken ble spikket av en gren. 

De samme materialene ble trolig brukt i framstillingen av stangfiguren Uglion.

informasjonen er gitt av Tatjana Zaitzow. 

Konstruksjon/teknikk

Uglion var en stangfigur med vinger som ble spilt av figurspillerens (ene) hånd ved hjelp av hansker festet på teaterfigurens kropp. Spilleren kan veksle mellom hvilke hånd som spiller med hodet og hvilken som spiller med vingen. 

Informasjonen er gitt av Tarjana Zaitzow.

Tilknyttet (3)
Tatjana Zaitzow (person) – Scenograf, Designer, Figurmaker
Petrusjka Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Ravno - en fuglehistorie (produksjon) – Stangfigur