Toffen

Inngår i produksjon "Jorden rundt på 80 minutter", Jo Strømgren Kompani og Riksteatret.

Toffen vare en av teaterfigurene i produksjonen Jorden rundt på 80 minutter av Jo Strømgren som også var ansvarlig for regi. Stephan Østensen var scenograf og designet teaterfigurene. Figurmakere var Sverre Johansen og Grete Larssen. Urpremieren var den 2. september 2006 i Melhus og målgruppen var familier. 

Informasjon

(Objekt ID 109586)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 2. sep. 2006
Kategori Stangfigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 60-65 cm.
Lisens

Jo Strømgren Kompani og Riksteatret.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Toffen ble spilt av Paal Viken Bakke. 

Vi viser til de andre teaterfigurene som er registrert umnder denne produksjonen. Disse er Terje, Jon, Krokodille, General og Røykemann.

Kilder: Riksteatret. Program for produksjonen. 

Giver: Riksteatret og Einar Dahl.

Transportert 16.2. 2021.

Materialtyper

Designeren har ønsket et uttrykk fra vår tid og kledd teaterfiguren(e) i vanlige klær. Toffen har en stripete genser og en jakke over, muligens av lær eller en imitasjon. Trolig hadde han også på seg benklær som for tradisjonelle stangfigurer vanligvis er et 'sylinder' som skjuler figurspillerens arm, men mulighetene er flere. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Teaterfiguren Toffen kunne bevege munnen ved hjelp av figurspillerens hånd som var inne i munnen på figuren. I hver av hendene til Jon var det festet en stang/pianotråd for å kunne spille med armer og hender.

En koordinering må til for å synkronisere hode og kroppens bevegelser med armene og hendenes bevegelser. 

 Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

I programmet uttaler Stephan Østensen følgende: 

"Når det gjelder dukkene i "Jorden rundt på 80 minutter" har Østensen tilstrebet et uttrykk fra vår tid. Samtidig skal det ha en nostalgisk undertone. -  Dette gir uttrykket en varme, og dukkene noe universielt, noe evig, som publikum kan kjenne seg igjen i fra eventyr. Jeg formidler en eventyrverden og tar folk med på tur, utdyper han. Han liker ikke den forslitte floskelen om å "ta barn på alvor". - Kvalitetskriteriet er det eneste som gjelder, hva enten man lager dukker eller scenografi for barn eller for voksne."

Tilknyttet (6)
Stephan Østensen (person) – Scenograf, Designer
Sverre Johansen (person) – Figurmaker
Grete Larssen (person) – Figurmaker
Jo Strømgren Kompani (organisasjon) – Opphavsperson
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Jorden rundt på 80 minutter (produksjon) – Stangfigur