Jon

Inngår i produksjon "Jorden rundt på 80 minutter", Jo Strømgren Kompani og Riksteatret.

Jon var en av teaterfigurene i produksjonen Jorden rudnt på 80 minutter av Jo Strømgren som også var ansvarlig for regi. Stephan Østensen var scenograf og designet teaterfigurene. Figurmakere var Sverre Johansen og Grete Larssen. Urpremieren var den 2. september 2006 i Melhus og målgruppen var familier. 

Informasjon

(Objekt ID 108556)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 2. sep. 2006
Kategori Stangfigur
Størrelse Ca. 65-70 cm.
Lisens

Jo Strømgren Kompani og Riksteatret.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Jon ble spilt av Christine Stoesen som med denne produksjonen feiret 30 år som figurspiller på Riksteatret. 

Vi viser til de andre teaterfigurene som er registrert umnder denne produksjonen. Disse er Terje, Toffen, Krokodille, General og Røykemann. 

Kilder: Riksteatret. Program for produksjonen. 

Giver: Riksteatret og Einar Dahl.

Transportert 16.2. 2021.

Materialtyper

Designeren ønsket et uttrykk fra vår tid og har kledd teaterfiguren(e) i vanlige klær. Jon hadde en hettegenser med glidelås som rakk han til litt over knærne, det var alt. Resten av beina var synlig på denne figuren og de har trolig beveget seg fritt med resten av figuren.  

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Teaterfiguren Jon kunne bevege munnen ved hjelp av figurspillerens hånd som var inne i munnen på figuren. I hver av hendene til Jon var det festet en stang/pianotråd for å kunne spille med armer og hender.

En koordinering må til for å synkronisere hode og kroppens bevegelser med armene og hendenes bevegelser. 

 Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

I programmet til produksjonen ble Christine Stoesen gratulert med 30 år som figurspiller.  Det står det følgende:

"Riksteatrets dukketeater fyller 30n år i år - og Christine Stoesen har vært med hele tiden. Christine begynte som attenåring på dukketeaterverkstedet hos Arne Mykle. I 1976 kom hun inn på Riksteatrets elevskole, og har siden medvirket i de gleste dukketeaterproduksjoner her på Riksteatret. (...).

Er det en rolle du er spesielt glad i? - Jeg har spilt utrolig mange smågutter - jeg er egentlig glad i både Baktus og Klatremus, men det er hyggelig å spille prinsesser og sånn også, da.

Du har jobbet med Jo Strømgren tidligere? -Hvordan er det å jobbe med danseren, koreografen og regissøren Jo som dukketeaterregissør? -Jeg er fan av Jo, jeg. Det er sjelden å møte noen som så oppriktig tar dukketeatret sånn på alvor som Jo.

Christine har også vært regissør for flere forestillinger, designet og laget dukker til en rekke produksjoner - alle kjenner dukkene Karius og Baktus. Hun er kjent fra NRK-produksjoner som bl.a. Sesam Stasjon, der hun spilte Py, og har gjestet i roller på bl.a. Oslo Nye Teater. I filmen Ballen i øyet spilte hun tvilling - med sin søster og teatersjef Ellen Horn."

Tilknyttet (4)
Stephan Østensen (person) – Scenograf, Designer
Jo Strømgren Kompani (organisasjon) – Opphavsperson
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Jorden rundt på 80 minutter (produksjon) – Stangfigur