Jum-Jum/Benka

Inngår i produksjon "Mio min Mio", Oslo Nye Teater, 2011.

Jum-Jum var vennen til Mio og en av teaterfigurene i produksjonen Mio min Mio av etter Astrid Lindgrens bok med samme tittel og dramatisert av Kristina Lugn. Oversettelse og bearbeidelse var ved Anne-Kakren Hytten som også var ansvarlig for regi. Scenografi og design av teaterfigurer var ved Christine Lohre og teaterfigurene ble laget av Grete Larssen og Marte Moen Danielsen. Produksjonene hadde premiere 28. september 2011 på Oslo Nye Trikkekstallen.      

Informasjon

(Objekt ID 108177)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 28. sep. 2011
Kategori Stangfigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 60-65 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Jum-Jum ble spilt av Paal Viken Bakke. Vi viser til de andre teaterfigurene som er registrert under denne produksjonen. Disse er: Mio, Sverdsmeden og Nonno.

Kilder: Oslo Nye Teater. Programmet til produksjonen. Scenograf og designer Christine Lohre. 

Giver: Oslo Nye Teater

Transportert 27.01. 2021.

Materialtyper

Ifølge én av figurmakerne ble hodet til Jum-Jum laget av papp-masjé ("hjemmelaget") bestående av en blanding av papir, lim og vann. Hodeformen ble først modellert i leire og støpt i en negativ form. Ifølge figurmakeren blir hodeformen mer presis med denne teknikken. 

På hode hadde han en mørk og kraftig hårmanke som var høy. Jum-Jum var kledd i en blågrå kappe. Materialet har en svak glans som kan tyde på at stoffet var duchesse eller annet silkelignende materiale. Dette er uvisst. Hendene ble laget i tekstil.   

Vurderingen er gjort delvis på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Jum-Jums hode ble laget ved en støpeteknikk. Denne teknikken gav et lett hode som var hult inni. Det er en gammel teknikk. Det antas at hodet til Jum-Jum kunne dreies til høyre og venstre side. 

Konstruksjonen ellers var en klassisk stangfigur med hode festet på en rundstokk og med en stang/pianotråd festet i hver hånd til figuren. Forlengelsen av rundstokken var også styrings- og spillegrepet for figurspilleren. Armene var festet til figurens skulderparti og de var leddet i skuldre, albuer og håndledd.  

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

I programmet til produksjonen står det følgende:

"Astrid Lindgrens store, mytiske og fantastiske fortelling er en av forrige århundres aller største klassikere innen barnelitteraturen. Det begynner med foreldreløse Bosse/Mio, som med fantasiens kraft reiser til det paradisiske Landet i det fjerne, der pappaen er konge. Men i Landet utenfor bor den onde riddrer Kato, og der venter eventyret om å være modig, selv om man er redd."

Tilknyttet (5)
Christine Lohre (person) – Scenograf, Designer
Grete Larssen (person) – Figurmaker
Marte Moen Danielsen (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Mio, min Mio (produksjon) – Stangfigur