Rikke Petrikke

Inngår i produksjon "Rikke Petrikke og ramperommet" Oslo Nye Teater, 2019.

Rikke Petrikke var en teaterfigur og hovedkarakteren produksjonen Rikke Petrikke og ramperommet, basert på manus av Esther Marie Grenersen. Hilde Levin var dramaturg og Christine Lohre hadde ansvar for scenografi, kostymer og figurdesign. Grete Larsen laget figuren Rikke Petrikke. Produksjonen ble uroppført 24. august 2019 på Unge Viken Teater, Lillestrøm Kultursenter med nypremiere på Oslo Nye Teater 17. januar 2020. Dette var en samproduksjon mellom de to teatrene. 

Informasjon

(Objekt ID 108175)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 24. aug. 2019
Kategori Bunraku inspirert figur, Figurspiller og figur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 55 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater og Unge Viken Teater.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Janne Beate Starup Bønes spilte Rikke Petrikke, den eneste teaterfiguren som medvirket i produksjonen. Hun samhandlet med flere sceneelementer og rekvisitter under spillet.  

Produksjonen ble støttet av Dramatikkens Hus. 

Kilder: Sceneweb, importert fra premiereliset på Scenekunst.no 27.06. 2019. 

Giver: Oslo Nye Teater.

Transportert 27.01. 2021.

Materialtyper

Ifølge figurdesigner Christine Lohre var det veverskens datter fra produksjonen  Mio min Mio som var utgangspunktet for Rikke Petrikke. Hun fikk en ny stripete nattkjole og gikk inn i en ny rolle. Det var med andre ord gjenbruk av en teaterfigur. 

Ifølge samme kilde laget Anna Granberg, figur- og rekvisittmaker på Riksteatret, en liten "vidunderlig" dublett av Rikke Petrikke. 

Konstruksjon/teknikk

Veverskens datter i Mio min Mio (2011) fikk et nytt sceneisk liv som Rikke Petrikke. Hodet på denne figuren ble, ifølge designeren, laget ved hjelp av en støpeteknikk. Det betyr at formen på hodet og ansiktet ble førts laget i leire og deretter ble støpningen gjort direte på leiren. Den ble fjernet da støpningen ble stiv. Denne teknikken gir et hode som er lett i vekt og hult inni. Det er en gammel teknikk hvor det er mulig både å støpe med avispapir og bomullsgas og lim. 

Tilknyttet (5)
Christine Lohre (person) – Scenograf, Designer
Grete Larssen (person) – Opphavsperson
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Unge Viken Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Rikke-Petrikke og ramperommet (produksjon) – Andre figurer