Mio/Bosse

Inngår i produksjon "Mio min Mio", Oslo Nye Teater, 2011.

Mio var teaterfigur og hovedkarakter i produksjonen Mio min Mio etter Astrid Lindgrens bok av samme tittel, dramatisert av Kristina Lugn. Oversettelse og bearbeidelse var ved Anne-Karen Hytten som også var ansvarlig for regi. Scenografi og figurdesign var ved Christine Lohre, figurmakere var Grete Larsen og Marte Moen Danielsen. Mio min  Mio hadde premiere 28. september 2011 på Oslo Nye Trikkestallen. 

Informasjon

(Objekt ID 108142)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 28. sep. 2011
Kategori Stangfigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 60-65 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Per Arne Løseth spilte Mio. Vi viser til de andre teaterfigurene som er registrer under denne produksjonen. Disse er Jum-Jum og Nonno.

Kilder: Oslo Nye Teater. Program for produksjonen. Scenograf og designer Christine Lohre. 

Giver: Oslo Nye Teater.

Transportert: 26.01. 2021.

Materialtyper

Ifølge én av figurmakerne ble hodet til Mio laget av papp-masjé ("hjemmelaget") bestående av en blanding av papir, lim og vann. Hodeformen ble først modellert i leire og støpt i en negativ form. Ifølge figurmakeren blir hodeformen mer presis med denne teknikken. 

På hode hadde han en liten rød lue og rundt den var det festet en smal krone i gull. Han var kledd i en dyp rød kappe med hette. Materialet faller forholdsvis tungt og det har en svak glans som kan tyde på at stoffet kan være duchesse eller annet silkelignende materiale. Dette er uvisst. Hendene til Mio ble laget i tekstil.   

Vurderingen er gjort delvis på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Mios hode ble laget ved en støpeteknikk. Denne teknikken gav et lett hode som var hult inni. Det er en gammel teknikk. Det antas at hodet til Mio kunne dreies til høyre og venstre side. 

Konstruksjonen var ellers en klassisk stangfigur med hode festet på en rundstokk og med en stang/pianotråd festet i hver hånd til figuren. Forlengelsen av rundstokken var også styrings- og spillegrepet for figurspilleren. Armene var festet til figurens skulderparti og de var leddet i skuldre, albuer og håndledd.  

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto.

Annen info

I programmet til produksjonen står det følgende:

"Astrid Lindgrens store, mytiske og fantastiske fortelling er en av forrige århundres aller største klassikere innen barnelitteraturen. Det begynner med foreldreløse Bosse/Mio, som med fantasiens kraft reiser til det paradisiske Landet i det fjerne, der pappaen er konge. Men i Landet utenfor bor den onde riddrer Kato, og der venter eventyret om å være modig, selv om man er redd."

Tilknyttet (5)
Marte Moen Danielsen (person) – Figurspiller
Christine Lohre (person) – Scenograf, Designer
Grete Larssen (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Mio, min Mio (produksjon) – Stangfigur