Badeharen

Inngår i produksjon Bukkene Bruse på Badeland, Oslo Nye Trikkestallen og Riksteatret (2015).

Badeharen var en av teaterfigurene i produksjonen Bukkene Bruse på Badeland, dramatisert av Tine Thomassen etter boken av Bjørn F. Rørvik med samme tittel. Gilles Berger var ansvarlig for scenografi og kostymer, og for teaterfigurene etter illustrasjonene i boken av Gry Moursund. Berger og Ina Sæther Berger var ansvarlig for produksjon av teaterfigurene. Regien var ved Anne Marit Sæther og Espen Dekko. Produksjonen var et samarbeid mellom Oslo Nye Teater og Riksteatret. Premieren fant sted 2. september 2015 på Oslo Nye Trikkestallen.

Informasjon

(Objekt ID 107934)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 2. sep. 2015
Kategori Bunraku inspirert figur
Emneord Barn
Størrelse Med de høye ørene så kunne haren være ca. 70-75 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater og Riksteatret.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Badeharen ble spilt av Suzanne Paalgard. Badeharen medvirket også i denne produksjonen og den ble også spilt av Suzanne Paalgard. Den vises sammen med Badeharen. 

Vi viser til de andre teaterfigurene som er registrert under denne prosuksjonen. Disse er: Trollet, Ugla, Mømø, Bukkene Bruse og Tre griser. 

Kilder: Oslo Nye Teater og Riksteatret. Program fra produksjonen. 

Giver: Oslo Nye Teater og Riksteatret.

Transportert: 12.1. 2021.

Materialtyper

Ifølge scenografen og figurmakeren Gilles Berger ble teaterfigurene i denne produksjonen laget av blant annet skrapgjenstender som ble funnet i fjæra i Fosen utenfor Trondheim. Her gikk han m.fl. langs fjæresteinene i timesvis og lette etter gjenstender. Mye av det de fant ble del av figurene i forestillingen. Sammentrykte brusflasker har blitt til neser, skosåler til hareører og gamle plastkanner til grisenes tykke kropper. 

Badeharen ble fremstil av gjenstander som skosåler til ører, festet på et temmelig rundt hode med en styringshåndtak i bakhodet. Kroppen var  sylingerformet, uvisst av hvilket materiale, armene var lange og hang rett ned. Bena var festet til to hjul som igjen var festet til sylinderkroppen. På bena hadde haren et par store røde sko. Høgst sannsynlig beveget de to hjulene  seg rundt sammen med bena. Harens farger var rosa med store hvite prikker på kroppen.  

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Badeharen hadde en styringshåntak festet i bakhodet. Den hadde også bevegelse i hodet og halsen. Armene hang rett ned uten noen styringsstav, de fulgte kroppens naturlige bevegelser. Beina hadde en uvanlig konstruksjon med hjulene som de var festet til for å kunne gå rundt, sannsynligvis i begge regninger. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto.

Tilknyttet (5)
Gilles Berger (person) – Designer, Scenograf, Figurmaker
Ina Sæther Berger (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Bukkene Bruse på Badeland (produksjon) – Andre figurer