Trollet

Inngår i produksjon "De tre Bukkene Bruse på badeland". Samarbeid mellom Oslo Nye Trikkestallen og Riksteatret, 2015.

Trollet var en av karakterene i produksjonen Bukkene Bruse på Badelanddramatisert av Tine Thomassen etter boken med samme tittel av Bjørn F. Rørvik. Gilles Berger var ansvarlig for scenografi, kostymer og teaterfigurer etter illustrasjonene i boken av Gry Moursund og Berger og Ina Sæther Berger var ansvarlig for produksjon av teaterfigurene. Regien var ved Anne Marit Sæther og Espen Dekko. Produksjonen var et samarbeid mellom Oslo Nye Teater og Riksteatret. Premieren fant sted 2. september 2015 på Oslo Nye Trikkestallen.

Informasjon

(Objekt ID 107757)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 2. sep. 2015
Kategori Markedsfigur
Emneord Barn
Størrelse Menneskestørrelse ca. 175 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater og Riksteatret.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Regissør Anne Marit Sæther og scenograf Gilles Berger er kunstneriske lederer av Cirka Teater i Trondheim. 

Trollet ble spilt av Ingrid Liavaag.

Vi viser til de andre teaterfigurene som er registrert under denne prosuksjonen. Disse er: Ugla, Bade-Haren, Mømø og Grisene. Billettharen vises sammen med Badeharen. 

Kilder: Oslo Nye Teater og Riksteatret. Program fra produksjonen og ON! - Oslo Nye Teater, Teatermagasin høsten 2015.

Giver: Oslo Nye Teater og Riksteatret.

Transportert: 12.01. 2021.

Materialtyper

Ifølge scenografen Gilles Berger ble teaterfigurene i denne produksjonen laget av blant annet skrapgjenstender som ble funnet i fjæra i Fosen utenfor Trondheim. Her gikk han m.fl. langs fjæresteinene i timesvis og lette etter gjenstender. Mye av det de fant ble del av figurene i forestillingen. Sammentrykte brusflasker har blitt til neser, skosåler til hareører og gamle plastkanner til grisenes tykke kropper.

Det må bli endel gjetninger på bakgrunn av foto. Det ser ut som om hovedmaterialet i fremstillingen av trollet har vært hamp og/eller stiv hyssing som ble 'tovet' sammen for å få en ruskete form og uttrykk. Nesa til trollet var en grovere pinne med flere utstikkere. Øynene var to runde sirkler med sorte pupiller på en avgrenset hvit bakgrunn. Hendene eller klørne kan også være ulike pinner som ble festet på en hanske. Tærne har også ugjevne klør. Trollet ble kledd i en sammenhengenede drakt som ble tredd over en figurspiller.  

Konstruksjon/teknikk

Trollet ble spilt av en figurspiller som var inne i et trollkostyme. Hodet til trollet ble tredd over figurspillerens hode og de store øynene til trollet var synsfeltet til figurspilleren. Trollkostymet hadde armer, ben og en kropp og således kunne figurspilleren  bruke egen kropp til å gestalte rollen.  

Tilknyttet (5)
Gilles Berger (person) – Scenograf, Figurmaker
Ina Sæther Berger (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Bukkene Bruse på Badeland (produksjon) – Humanett