Aladdin

Inngår i produksjon "Aladdin og den magiske lampen", 2004, Oslo Nye Trikkestallen

Aladdin var hovedfiguren i Oslo Nye Teaters produksjon Aladdin og den magiske lampen, basert på en dramatisering for figurteater av Terje Mærli etter eventyret fra 1001 natt med samme tittel. Christine Lohre var scenograf, Grete Larssen var figurdesigner og -maker, og Terje Mærli hadde ansvar for regi. Produksjonen hadde premiere på Oslo Nye Trikkestallen, Torshov 27.08.2004.

Informasjon

(Objekt ID 104034)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 27. aug. 2004
Kategori Stangfigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 80 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Aladdin ble spilt av Åsmund Huser.

Sceneweb viser til de andre teaterfigurene som er registrert under denne produksjonen. Disse er prinsesse Badr-al-Budur, Aladdins mamma, kongen og trollmannen.

Kilder: Oslo Nye Teater. Program fra produksjonen. 

Giver: Oslo Nye Teater.

Transportert 06.09.2020.

Materialtyper

Ifølge designer og figurmaker Grete Larssen ble hodet til figuren laget av et termoplast-materiale som varmes opp og formes. Materialet stivner når det blir kalt. Hode og ansiktsform ble først modellert i leire og støpt i negative former. Ifølge kilden blir formen mer presis med denne teknikken. 

Ansiktet ble malt og øyne og pupiller ble markert sorte. Nesa var smal og smilet skjevt. Håret var sort og stritt, og hodet var dekket av en rød caps.  

Aladdin var sønn av en fattig skredder og kledd i en enkel langermet jakke av bomullsstoff. Buksene var vide, brune og med striper. 

Under drakten hadde figuren et skulderparti som armene var festet til. I hver hånd var det festet en styringsstang. 

Beskrivelsen er delvis gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Aladdin var en stangfigur med rundstokk festet i hodet og med forlengelse av rundstokken til figurens brystparti. Figurspilleren holdt i rundstokken for å kunne spille med den. Det var en stang/pianotråd festet i hver av figurens hender for å kunne spille med dem (og med armene). 

Beskrivelsen er gjort på bakgrunn av foto.

Tilknyttet (4)
Christine Lohre (person) – Scenograf
Grete Larssen (person) – Designer, Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Aladdin og den magiske lampen (produksjon) – Stangfigur