Aladdins mamma

Inngår i produksjon Fra Aladdin og den magiske lampen (2004), Oslo Nye Trikkestallen

Aladdins mamma var en av figurene i Oslo Nye Teaters produksjon Aladdin og den magiske lampen, basert på en dramatisering for figurteater av Terje Mærli etter eventyret fra 1001 natt med samme tittel. Christine Lohre var scenograf, Grete Larssen var figurdesigner og -maker, og Terje Mærli hadde ansvar for regi. Produksjonen hadde premiere på Oslo Nye Trikkestallen, Torshov 27.08.2004. 

Informasjon

(Objekt ID 104024)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 27. aug. 2004
Kategori Stangfigur
Emneord Barn, Stangfigur, Eventyrfigur
Størrelse Ca. 60 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

I programmet til Aladdin og den magiske lampen står blant annet dette:

"Aladdin og den magiske lampen er et av de mest kjente eventyrene fra 1001 natt. Den fattige skreddersønnen er både udugelig og lat, men en dag blir han vitne til at kongens vakre datter, Badr-al-Budur, bader i eleven. Den nydelige kvinnen er det vakreste han noensinne har sett, og han blir stormforelsket. Samme dag dukker det opp en trollmann i hans hjem... Her blir det spenning, trolldom, gull og glitter og en vakker, ung prinsesse. Og selvsagt, en ung mann som prøver å vinne prinsessens hjerte."

Aladdins mamma ble spilt av Kjersti Germeten.

Vi viser til de andre figurene som er registrert under denne produksjonen. Disse er: Aladdin, Prinsesse Badr-al-Badur, Kongen og Trollmannen.  

KILDER:

Oslo Nye Teater. Program fra produksjonen.

Giver: Oslo Nye Teater

Transportert 02.09.2020.

Materialtyper

Ifølge designer og figurmaker Grete Larssen ble hodet til figuren laget av et termoplast-materiale som varmes opp og formes. Materialet stivner når det blir kalt. Hode og ansiktsform ble først modellert i leire og støpt i negative former. Ifølge kilden blir formen mer presis med denne teknikken.

Muligens ble ansiktet dekket av tynt hanskeskinn? Figuren har tydelige sting i ansiktet (rundt neserota) som gir det karakter. Øyenbryn og øyne ble tydelig markert, og pupillene har glans. Figuren har et tørkle rundt hodet og hår som stikker fram under tørklet. 

Kjolen var enkel og sydd av bomullsstoff. Under kjolen hadde figuren et smalt skulder-/brystparti hvor armene ble festet.

Beskrivelsen er delvis gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Aladdins mamma var en stangfigur med en rundstokk festet i hodet og med forlengelse til figurens brystparti. Rundstokken var figurspillerens styrings- og spilleredskap. Det var festet stål-/pianotråd i hver av hendene til figuren for å kunne spille med dem. 

Beskrivelsen er gjort på bakgrunn av foto.

Tilknyttet (4)
Christine Lohre (person) – Scenograf
Grete Larssen (person) – Designer, Figurspiller
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Aladdin og den magiske lampen (produksjon) – Stangfigur