Ask og Embla

Inngår i produksjon Fra Ask og Embla (1992), Oslo Nye Teater

Ask og Embla var to figurer i Oslo Nye Teaters produksjon med samme tittel. Ask og Embla var basert på et manus for figurteater av Helge Andersen, etter en idé av Ragnhild Wang. Scenografien var ved Hans Petter Harboe og Lisbeth Narud, figurdesign og realisering av teaterfigurene ved Lisbeth Narud. Regien var ved Ragnhild Wang. Produksjonen hadde premiere 23. september 1992 på Oslo Nye Dukketeatret.   

Informasjon

(Objekt ID 103617)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 23. sep. 1992
Kategori Bunraku inspirert figur
Emneord Barn og unge
Størrelse Ca. 60 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Ask ble spilt av Hans Rønningen og Embla ble spilt av Marianne Edvardsen. 

I norrøn mytologi var Ask og Embla de første menneskene.

Sceneweb viser til andre teaterfigurene som er registrert fra produksjonen i databasen. Disse er Tor den sterke og Frøya den fagre. 

KILDER: 

Oslo Nye Teater.

Giver: Oslo Nye Teater.

Transportert 27.08.2020. 

Materialtyper

Hodene til figurene Ask og Embla ble skåret ut i isopor og forsterket med bomullsgas og trelim. Ansiktene kan være malt hvite eller de kan være trukket med tynt hanskeskinn. De hadde begge markerte neser, store øyne og smale munner. Håret til begge ble laget av tovet ull eller annet ullgarn. Gutten Ask hadde kortere hår enn jenta Embla, som hadde hestehale.

De to figurene hadde mange felles trekk i fysisk utforming og bruk av materialer. Begge hadde hvite drakter av ull. Embla hadde kjole med lomme foran, Ask var kledd i en skjorte, vest og bukser. Buksene hans var beigebrune, og Embla hadde brune skinnsko. Begge figurene hadde ben, armer og hender.

Beskrivelsen er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Konstruksjonen til begge figurene var identisk. Begge figurene hadde et solid håndtak festet bak i hodet. Dette håndtaket var figurspillernes styrings- og spilleredskap. Figurene hadde ledd i halsen og armene var festet til et skulderparti. Armene hang løst og kunne bevege seg fritt om det var ønskelig. Figurspillerne kunne vekselvis spille med figurenes høyre eller venstre arm/hånd, avhengig av hvilken hånd som holdt hodet til figurene. Beina hang også løst. 

Det har muligens vært et håndtak i rumpa på hver av figurene for å ha bedre kontroll på kroppen, og samtidig kunne gi figurene flere fysiske uttrykksmuligheter. 

Beskrivelsen er gjort på bakgrunn av foto.

Annen info

I den norrøne skapelsesmyten svarer Ask og Embla til Adam og Eva i bibelens skapelsesmyte. I Snorres Edda blir det fortalt at æser skapte det første menneskepar av trær som de fant på stranden.  

Tilknyttet
Hans Petter Harboe (person) – Scenograf
Lisbeth Narud (person) – Designer, Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Ask og Embla (produksjon) – Bunraku inspirert figur