Oksen Ferdinand

Inngår i produksjon "Oksen Ferdinand" (2007), Oslo Nye Trikkestallen.

Oksen Ferdinand var hovedkarakteren i produksonen med samme navn, basert på en barnebok av Munro Leaf og dramatisert av Kjersti Germeten og Marianne Edvardsen. Scenografi, design og realisering av figurer var ved Christine Lohre og regien ved Line Rosvoll. Produksjonen hadde premiere på Trikkestallen 7. september 2007.

Informasjon

(Objekt ID 102875)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 7. sep. 2007
Kategori Håndfigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 55 - 60 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

I programmet til forestillingen står det følgende:"Historien om oksen Ferdinand, som helst ville sitte for seg selv og nyte blomsterfuften, er en både rørende, morsom og tankevekkende fortelling. Den fredselskende Ferdinand blir tatt for å være en farlig tyr og sendt ut på tyrefekterarenaen, noe som ikke faller heldig ut. Han vil namlig ikke sloss.

Boken om oksen Ferdinand ble utgitt første gang i 1936. Ikke lenge etter laget Disney film om ham, kjent for mange gjennom Disney-kavalkaden i svensk TV på julaften. Boken og filmen om Ferdinand er elsket av utallige barn. Også mange fredselskende voksne har trykket ham til sitt bryst."


Oksen Ferdinand og alle de andre rollene ble spilt av Marianne Edvardsen.

Kilder: Oslo Nye Teater. Programmet til produksjonen (2007).

Giver: Oslo Nye teater.

Transportert 5.8. 2020.

Materialtyper

Hodet til Ferdinand ble formet i isopor og forsterket med bomullsgas og trelim. Hele figuren ble sydd av et brunt stoff som hadde en lodden og fast struktur. Kroppen ble fylt med tung ris som holdt formen, men samtidig gav muligheter for å kunne endre den. Ferdinand hadde et tydelig uttrykk i ansiktet med øyne av glass, en framhevet snute og store karakteristiske hvite horn. Ørene stakk fram under hornene.

Moren til Ferdinand er synlig på ett av fotoene. Hun ble fremstilt kun med et oksehode som var hult inn med en tverrstang som figurspilleren kunne holde i for å spille med hodet. Det var støpt, sansynligvis på en form av leier. Til morens hode ble det brukt det samme materiale som til Ferdinand, brut stoff med en viss lodden effekt.

Informasjon om figuren fra figurspilleren Marianne. 

Konstruksjon/teknikk

Oksen Ferdinand har blitt kategorisert som en håndfigur - under tvil. Tvilen ligger i at figuren ikke ble formet direkte på figurspillerens hånd, men 'håndholdt' i en stav som var festet i bakhodet på Ferdinand. 

Leddet i halsen var viktig for at hodet kunne bøyes og gi uttrykk for ulike sinnstemninger. Ferdinand hadde forbein og bakbein som kunne beveges der hvor de var festet til kroppen. Halen til Ferdinand var lang.

Figurspiller Marianne har gitt informasjon om figurene. 

Annen info

Produksjonen Oksen Ferdinand har vært spilt i mange år. I tillegg til premieren i 2007, hadde den nypremierer i 2013, 2012, 2011 og 2009. Det vil si at den har stått på repertoaret over en periode på 6 år. Det forteller mest av alt om forestillingens kunstneriske kvaliteter. 

Fra programmet har vi sakset følgene: "Marianne Edvardsen er alene på scenen, men det skulle man ikke tro når hun blåser liv i kalv, ku, okse, tyrefektere og det som ellers måtte være av folk og fe. Med enkle, men virkningsfulle effekter levendegjør hun Ferdinands dramatiske historie, og åpner en magisk dør til det kanskje mest lekne og fantasieggende rom teatret har å by på."

Tilknyttet (3)
Christine Lohre (person) – Scenograf, Designer, Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Oksen Ferdinand (produksjon) – Håndfigur