Den stygge andungen

Inngår i produksjon Fra Den stygge andungen - Mitt livs eventyr

Den stygge andungen var hovedfiguren i Oslo Nye Teaters produksjon Den stygge andungen - Mitt livs eventyr, basert på H.C. Andersens eventyr og dramatisert av Kjersti Germeten. Scenografi og design av figurer var ved Christian Egemar og realisering av figurer ved Ragnhild Wang. Regien var ved Kjersti Germeten. Produksjonen hadde premiere på Oslo Nye Dukketeatret 3. mai 1996.

Produksjonen hadde nypremiere 01.10.2005. Dramatiseringen var kreditert Kjersti Germenten og Svein Sturla Hungnes, og det samme var regien på produksjonen. Denne versjonen ble tatt opp igjen i 2008 og 2009.

Informasjon

(Objekt ID 102874)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 3. mai. 1996
Kategori Håndfigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 40-45 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Sitat fra programmet for 2005-oppsetningen:

"Det velkjente eventyret om svaneungen som mobbes ut av en andegård fordi den er annerledes, slutter aldri å fascinere oss. I vår forestilling lar vi handlingen foregå i H. C. Andersens skrivestue, hvor han ved hjelp av sin husholderske, utklippsfigurer, fjærpenn, møbler og mer, lar oss ta del i skapelsen av dette eventyret; som kanskje ikke er så ulikt deler av forfatterens eget liv."

Rollen som Den stygge andungen ble spilt av Marianne Edvardsen og Hans Rønningen.

KILDE:

Oslo Nye Teater.

Giver: Oslo Nye Teater.

Transportert 05.08.2020.

Materialtyper

Den kantete grunnformen til andungen ble skåret ut i isopor og forsterket (kasjert på fagspråket) med bomullsgas og trelim. Ansiktsuttrykket besto av to store øyne med sorte glasspupiller og et kraftig nebb. 

Hele figuren ble trukket med tekstil med mønster av rette og vrange striper. Fargen var beige. 

Beskrivelsen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Den viktigste delen av konstruksjonen til andungen var halsen, som var laget av en metallstruktur, muligens fra en liten lampe. Den kunne stilles i forskjellige posisjoner. Figuren ble direkte beveget av figurspillerens hender. Andungen var formet slik at den kunne sitte på et bord eller en flate uten å bli holdt av figurspiller. 

Beskrivelsen er gjort på bakgrunn av foto.

I denne produksjonen var figurspillernes også skuespillere. Samspillet mellom figuren og aktørene er blitt karakterisert som nennsomt, følsomt og fantasifullt. 

Figurspiller Marianne Edvardsen har gitt viktig informasjon om denne figuren.

Tilknyttet (5)
Christian Egemar (person) – Scenograf, Designer
Kjersti Germeten (person) – Designer
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Den stygge andungen (produksjon) – Håndfigur
Den stygge andungen (produksjon) – Håndfigur