Tor den sterke

Inngår i produksjon Fra Ask og Embla (1992), Oslo Nye Teater

Tor den sterke var en av figurene i Oslo Nye Teaters produksjon Ask og Embla. Produksjonen var basert på et manus for figurteater av Helge Andersen, etter en idé av Ragnhild Wang. Scenografien var ved Hans Petter Harboe og Lisbeth Narud, figurdesign og realisering av teaterfigurene ved Lisbeth Narud. Regien var ved Ragnhild Wang. Produksjonen hadde premiere 23. september 1992 på Oslo Nye Dukketeatret.  

Informasjon

(Objekt ID 102850)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 23. sep. 1992
Kategori Stangfigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 95-100 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater. 

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Tor den sterke ble spilt av Per Skjølsvik

Sceneweb viser til andre teaterfigurene som er registrert i databasen. Disse er Ask og Embla (registrert sammen) og Frøya den fagre.

KILDER:

Oslo Nye Teater.

Giver: Oslo Nye Teater.

Transportert 04.08.2020. 

Materialtyper

Hodet til Tor den sterke ble skåret ut i isopor eller annet syntetisk isolasjonsmateriale som er lett å skjære i og med lav egenvekt. Overflaten ble forsterket med bomullsgas og trelim. Ansiktet var pæreformet og munnen var bred. Figuren hadde en hake som var bevegelig og det hang røde skjeggstumper fra haka. De små øynene var nesten skjult under hjelmen. 

Materialene som ble brukt til denne figuren var hovedsakelig ull og filt, som var tovet. Tor hadde vest over en ulltrøye og mer av drakten er ikke synlig på fotoet. Armene var laget av tau som var dekket av tovet ull. Hendene var også sydd av tovet ull. 

Denne beskrivelsen er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Tor hadde en stang i hodet med forlengelse til figurens brystparti. Sannsynligvis var det en åpning bak i drakten hvor figurspilleren kunne ha 'grep' om figuren. Tor hadde et kraftig brystperti som sannsynligvis var laget av isopor (for å begrense vekten på figuren) og med noen sterke festepunkter i tre som var limt inn i isoporen.

Figurspilleren beveget hendene og armene til figuren ved å føre dem direkte med sine egne hender. Ellers hang de fritt og beveget seg med figurens naturlige bevegelser. Det kan ha vært små føringsstaver i albuen til figuren, men det er usikkert. 

Denne beskrivelsen er gjort på bakgrunn av foto.

Tilknyttet
Hans Petter Harboe (person) – Scenograf
Lisbeth Narud (person) – Scenograf, Designer, Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Ask og Embla (produksjon) – Stangfigur