Drammens Teater

Drammens Teater er et av landets eldste teater- og underholdningshus. Drammens Teater, med sitt nåværende utseende, sto ferdig 8. februar 1870 og er tegnet av arkitekt Emil Victor Langlet som også tegnet Stortingsbygningen. Teatret ble modellert over pariserteatrene Porte St. Martin og Châtelet og ble det første «moderne» teaterhus i landet. Teatret ble regnet som et av de vakreste i Norden. Gassbelysningen ble i 1903 skiftet ut med elektrisk belysning.

Drammens Teater ble totalt ødelagt av en påsatt brann den 10. desember 1993. Allerede dagen etter bestemte styret i Foreningen Drammens Teater at teateret skulle gjenoppbygges i samme stil. Forutsetningen var at ytterveggene – som stod igjen – måtte være solide nok til å brukes. Og det var de. Hadde konklusjonen vært negativ, hadde det trolig blitt et nytt, moderne Drammen kulturhus i stedet.

Basert på en rekke kilder og fotografier, ble teatret bygget opp etter modell av det opprinnelige huset. Den 8. februar 1997 ble et helt nytt teater innviet.

Informasjon

(Objekt ID 6428)
Objekttype Organisasjon
Også kjent som Drammens Teater og Kulturhus
Hovedfokus Teater, Underholdning, Musikk
Etablert 8. feb. 1870
Nettsted Drammens Teater

Kontaktinformasjon

Adresse Øvre Torggate 17, 3017 Drammen

Annen informasjon

Organisasjonsform Forening/lag/innretning
Organization number 970 960 856
Les mer

På grunnlag av en rekke kilder og fotografier kunne det gamle teaterhuset rekonstrueres. Arkitekt var Jan Øyvind Berntzen. 8. februar 1997 ble teateret høytidelig gjenåpnet av kong Harald V. Teaterbygningen fikk moderne funksjonalitet. Teatersalongen ble gjenskapt av Hans Gabriuel Finne. Teatrets gipsornamenter, bl.a. den store rosetten i taket i salongen med en omkrets på 45,3 meter ble laget av Gipsmakeriet i Oslo.

Drammens Teater har mottatt Europa Nostera-diplomet: «For forbilledlig gjenskaping av den gamle teaterbygningen, i helhet og i detaljer for vilje og evne til verdifull bygningskulturbevaring for trofasthet mot det gamle teaters ånd og tone».


Foreningen Drammens Teater ble stiftet i 1889 som en ideell og lukket forening som eide og driftet Drammens Teater (s.d.) I 1989 ble foreningen åpnet og fikk etter hvert 3000 medlemmer. Foreningens styre hadde driftsansvaret for Drammens Teater. 65 prosent av inntektene i driftsbudsjettet var tilskudd fra Drammen kommune, styrt etter et pisk-og-gulrot-prinsipp; jo høyere billettinntekter, desto høyere tilskudd. Fra 1. juli 2010 ble styringen overtatt av driftsselskapet Drammens Scener A/S, som også inkluderte driften av Union Scene. Styret i Drammens Scener velges av bystyret (fra 1.1.2020 kommunestyret). Foreningen Drammens Teater ble nedlagt i 2019.

Fra 1911 til 1972 kom kinodriften inn i bygningen

KILDER:

Drammen Byleksikon, byleksikon.no, 19.10.2022, https://byleksikon.drmk.no/foreningen-drammens-teater/, https://byleksikon.drmk.no/drammens-teater/

Drammens Teater, drammensteater.no, 20.09.2010 / 20.02.2017, http://www.drammensteater.no/om_teatret


Egne produksjoner (1)
Tittel Premiere
Enge – 8. sep. 1983
Coproduksjoner (1)
Tittel Premiere
Det er Herman denne gang – 28. jan. 1998 – Temte Productions