Forced Entertainment

Forced Entertainment er et kollektiv på seks kunstnere basert i Sheffield, Storbritannia, etablert i 1984. Forced Entertainment skaper teaterproduksjoner og prosjekter i andre medier og sammenhenger

Forced Entertainment er ledet av regissør og forfatter Tim Etchells.

Forced Entertainment gjestet Norge for første gang i 1997, med tre produksjoner under Teaterfestivalen i Kongsvinger.

Forced Entertainment mottok Den internasjonale Ibsenprisen 2016.

I Sceneweb-databasen finner du en oversikt over Forced Entertainment-prosjekter som har gjestet Norge.

Informasjon

(Objekt ID 3076)
Objekttype Organisasjon
Organisasjonstype Teatergruppe
Hovedfokus Performance, Teater, Tverrkunstnerisk
Etablert 1984
Epost fe@forcedentertainment.com
Nettsted Forced Entertainment

Kontaktinformasjon

Adresse 15 Paternoster Row, S1 2BX Sheffield, Storbritannia
E-post fe@forcedentertainment.com
Telefon +44 (0)114 279 8977

Annen informasjon

Organisasjonsform Annen/Ukjent
Les mer

Avisen The Guardian har kalt Forced Entertainment "Storbritannias mest briljante eksperimentelle teatergruppe". Kompaniets arbeid varierer svært, fra det barskt teatrale til det minimalistiske og tekstbaserte. I alt Forced Entertainment gjør søker de etter måter å snakke om samtidserfaringer. Kunstnerne vil skape spenningsfylte, intime møter med publikum.

Forced Entertainment ble etablert i Sheffield i 1984. I utgangspunktet lagde kompaniet teaterforestillinger med tradisjonelt turnéformat, men etter hvert har uttrykksporteføljen utviklet seg til også å omfatte galleri-installasjoner, bøker, video og digitale medier. Scenekunsten har likevel hele tiden vært kjernen i arbeidet. Grovt sett kan en si at denne kommer til uttrykk i to hovedformer: Et tradisjonelt forestillingsformat på den ene siden og ulike varianter av såkalt durational performance på den andre, altså forestillinger som sprenger det tradisjonelle formatet gjennom å vare lenge, noen ganger opp til 24 timer. Denne siste kategorien er sterkt preget av improvisasjoner og en åpen kommunikasjon med publikum. Improvisasjonen er også til stede i forestillingene av det mer tradisjonelle formatet, ettersom det her dreier seg om et genuint gruppearbeid i en prosess som ofte varer i mange måneder. Et flertall av forestillingene er regissert og skrevet av Etchells, men utviklet av hele kompaniet.

I 2004, i forbindelse med kompaniets 20 års markering, sa Etchells følgende:

"Landskapet vi har skissert har vært ett fra byer, senkveld-tv, spøkelser og halvt huskede historier. Tematikken vi har vendt tilbake til handler om kjærlighet og fragmentering, søken etter identitet, seksualitetens utkanter og behovet for å tilstå."

Da Forced Entertainment fikk den internasjonale Ibsenprisen i 2016, sa juryen blant annet dette i sin begrunnelse:

"Forced Entertainments virke hviler ikke i en form, en stil eller en tradisjon, men representerer en søkende og fornyende kraft, i stadig kreativ utforskning av hva teatret er og hva det kan være. Og det på en måte som har endret teatrets muligheter. Ikke bare for denne, men også for fremtidige generasjoner av teaterkunstnere. En pris til Forced Entertainment er derfor en pris til hele den dynamiske, utfordrende og kollektive prosessen som teater er, og for det teatret kan være i fremtiden."

KILDER:

BIT Teatergarasjen, Meteor 2007 og høstprogram 2004. 07.09.2010: http://www.bit-teatergarasjen.no

Ibsen Awards, www.ibsenawards.com, 30.03.16, http://www.internationalibsenaward.com/translations-2016/juryens-begrunnelse-20162/

Tilknyttede personer
Tim Etchells – Tekst
Richard Lowdon – Skuespiller
Robin Arthur – Skuespiller
Cathy Naden – Skuespiller
Claire Marshall – Skuespiller
Terry O'Connor – Skuespiller
Nigel Edwards – Lysdesigner